Finansijske usluge

Počinju razgovori o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om

Predstavnici Vlade Srbije, Narodne banke Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu će razgovarati o novom aranžmanu Srbije sa tom finansijskom institucijom, ali bez finansijske podrške.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, bila je u poseti Srbiji i u martu, kad su počeli razgovori o novom aranžmanu, čija bi primena trebalo da počne sredinom ove godine.

Tokom posete Beogradu misija MMF-a razgovaraće sa vlastima u Srbiji o tekućim makroekonomskim kretanjima, merama za održavanje finansijske stabilnosti i nastavku strukturnih reformi.

Prethodni trogodišnji aranžman Srbije sa MMF-om završen je u februaru ove godine, a Srbija nije koristila odobrenu pozajmicu iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra, prenosi Beta.

Novi aranžman neće podrazumevati nikakvu finansijsku podršku ili kreditnu liniju iz predostrožnosti, jer Srbija ima suficit u budžetu, a i javni dug je pod kontrolom.

Ministar finansija Dušan Vujović je ranije rekao da bi novi program saradnje sa MMF-om, kroz Instrument koordinacije politika (PCI) omogućio Srbiji da lakše savlada izazove, koji se mogu očekivati u narednom periodu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!