Saobraćaj i transport

Poljski LOT pregovara o preuzimanju “Croatia Airlinesa”

Poljski državni avio-prevoznik LOT navodno je u procesu preuzimanja značajnog udela u hrvatskoj aviokompaniji “Croacija Airlines”, prenose regionalni mediji.

Prema dnevnom listu „Žečpospolita”, hrvatska vlada pozvala je predstavnike LOT-a da razgovaraju o tom pitanju. Nepotvrđeni izveštaji kažu da će prvi sastanak dve kompanije biti održan ovog leta. LOT je već kupio udeo u estonskoj državnoj aviokompaniji „Nordika” 2017. godine, prenosi portal Indikator.

Za potencijalno preuzimanje hrvatske avio-kompanije biće potrebna baza u Zagrebu. Pošto LOT već ima bazu u susednoj Mađarskoj, dva ogranka bi mogla da konkurišu sami sebi, navela je „Žečpospolita” u tekstu objavljenom u sredu.

“Croatia Airlines” je već nekoliko kvartala u „crvenom”, pa LOT, koji ima adekvatna finansijska sredstva, može biti rešenje problema. Međutim, poljski prevoznik želi da novac potroši na vlastiti razvoj.

„Trenutno smo fokusirani na zgradu u Budimpešti i bazu u Budimpešti. Štaviše, želimo da proširimo saradnju sa Nordikom”, rekao je portparol LOT-a.

„Gde LOT preuzima još jednog avio-prevoznika, to mora da garantuje rapidno povećanje naše ekspanzije. U svakom slučaju prerano je za komentare o razgovorima koji su tek počeli”, dodao je on.

“Croatia Airlines” je mali avio-prevoznik, koji ima 900 zaposlenih. Poseduje 12 aviona i ima letove za 39 aerodroma, uglavnom u zapadnoj Evropi. Prošle godine, hrvatska aviokompanija je prevezla 2,1 milion putnika. LOT-ovi avioni su u 2017. godini prevezli 6,8 miliona putnika, a do 2020. godine kompanija se nada da će svake godine prevoziti više od 10 miliona putnika.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!