Propisi

Poreska uprava i dalje ne saopštava koliki je ukupan dug preduzeća

Poreska uprava, posle godinu i po pauze, ponovo je, pod pritiskom javnosti, objavila spisak najvećih dužnika. I dalje, međutim, ne otkriva ukupan dug neplatiša, a on je lako mogao da dostigne i neverovatnih - 1.000 milijardi dinara.

Poslednji poznati podaci o ukupnom dugu su još iz septembra 2014. godine. Tada su poreznici od nesavesnih obveznika potraživali - 694 milijarde dinara, pet milijardi evra. Da su, kojim čudom, dužnici u tom momentu platili svoje obaveze, dosad bi nikla ravno 34 nova mosta poput "Pupinovog" u Beogradu. Dug bi bio dovoljan da se finansira gradnja neverovatnih 2.222 vrtića ako je reper obdanište sagrađeno u naselju "Stepa Stepanović", ili 1.111 škola. Poreznici su već tada znali da je 3,5 milijardi evra nenaplativo, pišu “Večernje novosti”.

Prva, očigledna žrtva, neplaćanja poreza je država, odnosno budžet. Ali, iza firmi koje godinama posluju ne plaćajući obaveze za svoje radnike, a porezi i doprinosi su najveći izvor duga, stoje stotine hiljada ljudi. Oni su radeći zapravo sebi "smanjivali" penziju, a zbog rupa u stažu i odlagali konačan odlazak u nju. Ni taj trošak, međutim, nije lako utvrditi. Na pitanje "Večenjih novosti" koliko je novca dato za povezivanje staža radnika iz državnih, nekadašnjih društvenih i firmi u privatizaciji, Ministarstvo finansija odgovara - da nije nadležno.

Stari podaci pokazuju da je država u najmanje osam navrata, do 2013. godine, povezala staž za 421.604 radnika. I ova intervencija je republičku kasu koštala 60 milijardi dinara. Nadležni su oštro najavljivali da je to jedini put, a skoro svake naredne godine donošen je novi zaključak i produžavan rok. Na predlog Ministarstva privrede, Vlada je i tokom 2016. i 2017. godine  odobrila povezivanje staža zaposlenima u preduzećima koja su bila u restrukturiranju.

Poreznici se iz godine u godinu hvale sve boljom naplatom poreza. Spisak dužnika i njihove obaveze, u međuvremenu se - ne smanjuju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!