Društvo

Posle 15 godina otvara se obnovljeni Narodni muzej

Rekonstruisani Narodni muzej u Beogradu ponovo će posle 15 godina otvoriti vrata za posetioce, koji će moći da vide oko 400.000 eksponata nove stalne postavke.

Prvi posetioci moći će da obiđu muzej od 23 časa, a do petka u 22 časa radiće neprekidno uz besplatan ulaz prva tri dana. Potom će ulaz biti besplatan samo nedeljom, dok će se ostalim danima pojedinačna ulaznica naplaćivati 300 dinara.

Prethodno će na Trgu Republike u 21 čas početi multimedijalni program, u okviru kojeg će promotivni video s baletskim umetnikom Sergejem Polunjinom, snimljen u atrijumu Muzeja, označiti početak novog poglavlja u dugoj istoriji te institucije.

Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dograđena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom 1960-ih godina.

Međutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera, koja je po rečima direktorke Bojane Borić Brešković koštala oko 12 miliona evra.

Stalna postavka Narodnog muzeja raspoređena je na tri nivoa izložbenog prostora zgrade od 5.000 kvadratnih metara, koja je i sama spomenik kulture.

Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati, koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima.

Artefakti Muzeja obuhvataju hronološki opseg od Paleolita do umetnosti 20. veka, odnosno od praistorije do savremene umetnosti.

Tokom predstojećeg vikenda Narodni muzej će biti otvoren od 10 do 22 časa, a od 3. jula počeće uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!