Softver

Postanite i vi deo ujedinjene informatičke Evrope

Posedovanje ECDL sertifikata daje prednost prilikom zapošljavanja i omogućava napredovanje  u karijeri, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Zbog toga vlada veliko interesovanje za njegovo sticanje, a pojedine kompanije čak postavljaju uslov za zaposlenje da kandidat poseduje ECDL sertifikat.

Program ECDL (European Computer Driving Licence – ECDL) je međunarodno priznat program sertifikacije poznavanja rada na računaru, priznat u 146 zemalja. Nakon izuzetnog uspeha na nivou Evrope, standard je prihvaćen u celom svetu pod nazivom Internacional Computer Driving Licence (ICDL).

ECDL je program Evropskog udruženja profesionalnih informatičara CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies), a samo sprovođenje je u nadležnosti ECDL Fondacije iz Dablina i nacionalnih informatičkih udruženja kroz mrežu Test centara.

Početkom 2005. godine JISA – Jedinstveni informatički savez Srbije, kao predstavnik Srbije u CEPIS-u, je postao nacionalni nosilac ECDL licence za teritoriju Republike Srbije.

Kako steći ECDL sertifikat?

Za polaganje ispita nije neophodno predhodno pohađanje časova obuke. Kandidat, koji poseduje zahtevane veštine može pristupiti ispitu bez predhodnog obrazovanja.

Da bi kandidat položio ispit mora se prijaviti isključivo ovlašćenom Test centru u Srbiji ili bilo gde u svetu, i tom prilikom kupiti ECDL Skills Card (indeks) u koji se upisuju ostvareni rezultati. Nakon polaganja odgovarajućih ispita JISA svakom kandidatu izdaje ECDL sertifikat.

ECDL program je u potpunosti usklađen sa potrebama korisnika, od početnika do IT profesionalaca.

Razvoj ECDL-a u svetu i Srbiji

U kratkom roku ECDL program je prihvaćen u celom svetu, tako da se danas primenjuje u svim oblastima rada: državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, finansijskim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, kao i u svim privrednim subjektima.

Vlada Republike Srbije je 5. oktobra 2006. godine donela „Strategiju razvoja informacionog društva“, čiji je cilj da omogući razvoj nacionalne privrede i ubrzan prelaz Srbije u informaciono društvo, kome teže sve savremene države. Edukacija građanstva opisana u stavu 7. strategije predviđena je da se sprovodi po ECDL standardu bilo da se radi o mlađim generacijama na nivou osnovnih i srednjih škola, ili dopunskoj edukaciji odraslih.

Najznačajnije institucije i kompanije u Srbiji, koje su otpočele sa sprovođenjem ECDL programa: Ministarstvo odbrane,Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, JP PTT Srbija, Železnice Srbije, Republički zavod za statistiku, Privredna komora Beograd, Piraeus Banka, Agrobanka, EFG Eurobank, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, veliki broj obrazovnih institucija i škola računara. Otvoreno je preko 300 ECDL Test Centara u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Subotici, Leskovcu...

Ulaganje u informacione tehnologije je samo prvi korak ka savremenom poslovanju i uključivanju u informaciono društvo. Prihvaćenost informacionih tehnologija je direktno zavisna od dostignutog nivoa kompjuterske pismenosti. Da bi se ostvario potpun efekat uvođenja informacionih tehnologija i obezbedila maksimalna opravdanost uloženih sredstava investiranje u informacione tehnologije mora biti propraćeno ulaganjem u kompjutersko opismenjavanje građana.

Zašto ECDL?

Često u novinama vidimo ponude za zapošljavanje u kojima je jedan od uslova konkursa, "poznavanje rada na računaru". Kako nigde nije definisano šta se pod tim uslovom podrazumeva, često se dovode u nedoumicu, oni koji traže posao, ali i oni koji ga nude. Iz ostalih uslova konkursa se može zaključiti da se zahteva poznavanje rada na personalnom računaru i određenih korisničkih aplikacija, radi efikasnijeg obavljanja poslova određenog zanimanja, a ne za profesionalno bavljenje informatikom. Iz ovih razloga se javila potreba uvođenja i primene svetski priznatog programa obrazovanja i provere informatičkih znanja korisnika, European Computer Driving Licence (ECDL) i u našoj zemlji.

 

Marijana Čolo, Iteccion

Iteccionhttps://iteccion.rs

Naša vizija je razvoj proizvoda i IT usluga na osnovama dugoročnih predviđanja potreba tržišta, sopstvenih ideja i tehnoloških rešenja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!