Saobraćaj i transport

Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd - Niš

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predstavnici kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation – CRBC” potpisali su u Sofiji memorandum o saradnji na rekonstrukciji pruge Beograd-Niš.

Mihajlović je kazala da je kompanija CRBC zainteresovana za železnički “Koridor 10”, što je priroritetan projekat za Vladu Srbije, saopštilo je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Ona je rekla da je za rekonstrukciju 198 kilometara pruge od Beograda do Niša potrebno oko 600 miliona evra, a prvi korak je izrada projektne dokumentacije. 

Memorandum je potpisan u prisustvu premijerke Ane Brnabić, na marginama Sedmog samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji, u okviru kojeg će sutra biti potpisan komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije.

Potpredsednik kineske kompanije "Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani" Suen Ciju izrazio je u razgovoru sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović očekivanje da u septembru bude potpisan i ugovor o finansiranju izgradnje deonice autoputa od Preljine do Požege. 

Mihajlović je na sastanku u Sofiji rekla da je za Vladu Srbije veoma važno da što pre počnu radovi na izgradnji autoputa Preljina-Požega, dužine 30,9 kilometara, za koji je potpisan komercijalni ugovor, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Boljare, za koju je nedavno potpisan memorandum, saopštilo je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ciju je kazao da su spremni da se angažuju i na novim projektima u Srbiji, navodeći da projekti sa Srbijom predstavljaju prioritet u aktivnostima kompanije CCCC. 

Srpska ministarka je zahvalila kompaniji CCCC, koja je majka-kompanija firme CRBC na ostvarenim rezultatima na zajedničkim projektima. 

Mihajlović je kazala da se radi na projektima modernizacije pruge od Beograda ka Budimpešti i od Niša do Dimitrovgrada, a da je Memorandum o saradnji u vezi s rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš, koji je potpisan s kompanijom CRBC važan, jer je ta deonica deo železničkog Koridora 10, na koji Srbija želi da privuče više teretnog saobraćaja.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!