Agro svet

Potpisani ugovori sa prve dve zadruge, kojima je odobreno oko 12 miliona dinara

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milаn Krkobаbić potpisao je ugovore o dodeli bespovrаtnih sredstаvа s direktorima prve dve novoosnovane zadruge u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" koji sprovodi Vlada Srbije.

Poljoprivrednoj zadruzi "Zaplanjski zasad Gadžin Han" ugovorom je dodeljeno 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok će Pčelarska zadruga "Bee cooper Devča" dobiti 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka.

Krkobabić je posle potpisivanja ugovora rekao da je cilj projekta oživljavanja zadruga.
"Očekujemo da će ove zadruge, sa oko 30 zadrugara i isto toliko operanata, u narednom periodu postati okosnica zadrugarstva, praktičan primer kako zadruge mogu da funkcionišu", kazao je Krkobabić.

On je istakao doprinos lokalnih samouprava u obezbeđivanju poslovnih prostora, celokupne pripreme i logistike da bi taj projekat oživljavanja zadruga mogao da se realizuje. "Projekat je ambiciozan. U proseku dobijamo dva do tri zahteva dnevno, što znači da je cifra od 500 zadruga apsolutno ostvariva, a mi ćemo učiniti sve da to i realizujemo", kazao je Krkobabić i dodao da će se nastaviti osnivanje zadruga.

Direktor poljoprivredne zadruge "Zaplanjski zasad Gadžin Han" Zoran Ilić rekao je da će se kroz projekat oživljavanja zadruga zaustaviti migracije koje su, kako je istakao "veliki problem u svakom selu". "Mi ćemo pokušati da ovom opremom maksimalno povećamo površine pod lekovitim biljem i da pomognemo svim proizvodjačima da imaju prihod i da ostanu na selu", kazao je Ilić.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!