Propisi

Pravilnik o PDV evidenciji: Koje su manjkavosti?

Uoči donošenja novog Pavilnika o PDV evidenciji, iz Udruženja proizvođača softvera i Saveza računovođa skreću pažnju na nedostatke predloga Ministarstva finansija i apeluju da se uvaže njihove primedbe.

U očekivanju konačne verzije novog pravilnika o PDV evidenciji, odnosno, takozvanog POPDV obrasca, ponovo su se oglasile računovođe i proizvođači softvera, koji upozoravaju da će novi pravilnik, kakav predlaže Ministarstvo finansija, učiniti proces popunjavanja tog obrasca komplikovanijim i skupljim.

Oni apeluju da nadležni uvaže njihove sugestije.

Predlog pravilnika o evidenciji PDV propisuje značajan broj novih evidencija na osnovu kojih bi se popunjavao detaljan obrazac POPDV (sa ukupno 176 polja). U Udruženju proizvođača softvera Srbije navode, da je povećanje broja evidencija i broja polja u PDV prijavi potpuno neefikasno u borbi protiv prevara i izbegavanja poreza i da dodavanje novih obaveza samo stvara pravnu nesigirnost za privredne subjekte.

Najveći trošak uvođenja novih pravila pao bi na leđa mikro, malih i srednjih preduzeća. Dodatni stalni troškovi za privredu bi iznosili 24 miliona evra godišnje, a jednokratni troškovi na početku primene Pravilnika 19 miliona evra, na tu činjenicu ukazuju analize svetske banke i evropske komisije, kažu u udruženju proizvođača softvera

Koristeći preciznu metodologiju Svetske banke za izračunavanje pozicija na Doing Business listi, procenjeno je da bi primena novog pravilnika o evidenciji PDV uticala na pad Srbije na toj listi za 3 mesta, jer bi za Kreiranje PDV prijave biti potrebno 20 odsto više vremena nego do sada, navodi se na sajtu Neobilten.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!