Svet građevinarstva-nekretnina

Pregradni zidovi sve popularniji

Pomoću gips-kartonskih ploča mogu se lako napraviti razni oblici zidova, kao i veoma popularne niše.

Prilikom adaptacije stana, najviše vremena, troši se za uklanjanje postojećih zidova i pravljenje novih. Da bi se skratilo vreme izvođenja radova arhitekte sve češće koriste pregradne gipsane zidove u enterijeru.

Dobra zvučna izolacija

Najveća zabluda kod većine neupućenih ljudi jeste da se kroz gipsane zidove prenosi zvuk ili da ne može da se okači slika ili neki drugi teži element. Međutim, ovo je potpuno pogrešno mišljenje. Ukoliko se pregradni zidovi dobro izvedu mogu da nose i teže viseće elemente kao što su police, masivna ogledala i slično. Kada je u pitanju prenošenje buke, zvučna izolacija kod ovih zidova  je veoma dobra (od 45 dB do 69 dB) i zavisi od potkonstrukcije i slojeva ploča.

Debljina zidova

Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom, a oblažu se sa jednim ili dva sloja gips-kartonskih ploča. Gradnja.rs savetuje upotrebu dva sloja gips-kartonskih ploča i dvostruku potkonstrukciju na zidovima sa većim opterećenjem. Tako ćete dobiti zid debljine 12 cm (7,5 cm konstrukcije + 5 cm ploča) što odgovara debljini zida od opeke. Ukoliko stavite jedan po jedan sloj ploče, debljina zida će iznositi 10 cm. (7,5 cm konstrukcije + 2,5 cm ploča).

Ploče otporne na vlagu

Ukoliko pravite zid u prostoriji u kojoj je moguća pojava vlage (npr. zid kuhinje) obavezno koristite ploče otporne na vlagu. Lako ćete ih prepoznati, jer su ove ploče zelene dok su ploče otporne na vatru crvene boje. Polukružni zidovi, poluprečnika od 60 cm, se izvode sa savitljivim pločama i savijenom potkonstrukcijom.

Cena

Izvođenje metra kvadratnog ravnog jednostrukog gipsanog zida košta oko 16 evra, gde je u cenu uračunat i materijal i izvođenje, dok cena zida sa po dve ploče na obe strane iznosi oko 22 evra po metru kvadratnom. Izvođenje niša se dodatno naplaćuje, u proseku oko 10 evra po metru dužine.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!