Društvo

Premijer Slovenije Miro Cerar podneo ostavku

Premijer Slovenije Miro Cerar podneo je ostavku, prenose tamošnji mediji.

Kako navode, Cerar je podneo ostavku nakon vanredne sednice vlade i to nakon što je Vrhovni sud poništio referendum o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.

“Danas je kap prelila čašu, novi udarac gradnji od strane onih, koji žele da zaustave pozitivan napredak Slovenija. Ne želim da učestvujem u takvim pričama. Dragi građani i građanke, zemlja je sada u mnogo boljoj situaciji nego 2014. godine. Vraćam teritoriju u vaše ruke”, rekao je Cerar u saopštenju, nakon objave odluke o ostavci, a kako prenose slovenački mediji, tokom obraćanja je bio vidno uznemiren.

Vrhovni slovenački sud poništio je rezultate prošlogodišnjeg referenduma na kom je dato “zeleno svetlo” za realizaciju najvećeg državnog investicionog projekta i naložio održavanje novog referenduma o tom projektu. Naime, u septembru prošle godine 53,5 odsto slovenačkih glasača podržalo je izgradnju železničke pruge u dužini od 27 kilometara, između gradova Divača i luke Koper, u vrednosti od milijardu evra (1,24 milijarde dolara), prenosi agencija Rojters. Međutim, predsednik udruženja građana “Poreski obveznici - ne odustajte” Vili Kovačič podneo je žalbu sudu, uz obrazloženje da je vlada imala prednost na referendumu, jer je koristila 95.000 evra budžetskih sredstava za podršku svojoj kampanji.

Slovenačka vlada je do sada dobila 44,3 miliona evra sredstava od EU za pripremne radove, a susedna Mađarska je izrazila spremnost da investira oko 200 miliona evra u taj projekat, jer se uveliko oslanja na luku Koper za prevoz pomorskog tereta.

Cerar je objasnio da je prihvatio odluku da da ostavku, jer je neophodno da se zna šta je dobro, a šta loše.

“Prihvatam odgovornost i odluku, koju bi svaki političar od poverenja trebao da donese u takvoj situaciji. Na izborima ćete suditi o tome šta je ispravno, a šta pogrešno i ko zaslužuje podršku”, napomenuo je Cerar.

Kako je objasnio, postaraće se da vlada sprovede sve važna pitanja do izbora nove, kao i da će Slovenija biti mirna i stabilna, a o svojoj ostavci zvanično će obavestiti slovenačkog predsednika Boruta Pahura.

"Delo" javlja da su proteklu nedelju karakterisale čak tri loše stvari po Cerara - neregularnosti na javnom tenderu, poništenje rederenduma i neuspešni pregovori sa Unijama javnog sektora. Nije još poznato kada će se održati parlamentarni izbori, ali ako je verovati spekulacijama povodom razgovora slovenačkog predsednika Boruta Pahura sa predstavnicima partija koji su se odvijali prošle nedelje, većina je bila složna da bi izbori trebalo da se zakažu za 10. jun.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!