Društvo

Preminula legenadarna operska diva Monserat Kabalje

Španska operska diva svetske slave Monserat Kabalje preminula je noćas u 85. godini u Barseloni, objavio je španski list "El Pais" pozivajući se na izvore u bolnici Sant Pau.

Kabalje je, kako se navodi, od septembra bila u toj bolnici zbog problema sa žučnom kesom.

U karijeri dugoj 50 godina Monserat Kabalje imala je više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma. Čuvene su njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih, Donicetijevih i Verdijevih opera.

Nastupala je na najprestižnijim svetskim scenama kao što su Metropoliten opera, Bečka državna opera, Karnegi Hol u Njujorku, opera u San Francisku, prenosi B92.

Rođena je u Barseloni, a već sa devet godina primljena je na prestižni "Conservatori Liceu". Školovanje je završila 1953. godine i otišla u Italiju gde je u početku dobijala manje uloge.

Veliki karijerni proboj desio se nakon uloge Mimi u Boemima u Švajcarskoj nacionalnoj operi u Bazelu. Status operske zvezde zacementirala je nastupom u Karnegi holu u operi Lukrecija Bordžija, Gaetana Donicetija.

Nastavila je da nastupa u prestižnim dvoranama, poput Metropolitana, Operi u San Francisku i Bečkoj državnoj operi, gde se pojavljivala na bini sa Lučijanom Pavarotijem i Plasidom Domingom.

Proslavljena španska operska diva, sa nadimkom "La Superba" Monserat Kabalje održala je koncert u Beogradskoj areni 2011. godine, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom njenog zemljaka Hozea Koljada.

Sarađivala je sa kolegama Plasidom Domingom i Lučanom Pavararotijem, a sa pop pevačem Fredijem Merkjurijem snimila je pesmu "Barselona" koja je postla himna Olimpijade u Barseloni 1992. godine. Pesma Barselova snimljena je pet godina ranije, tačnije 1987. godine.

Ipak, govoriila je da sebe ne doživljava kao opersku legendu, prenosi "Pais".

"Ne smatram sebe operskom legendom, niti poslednjom divom, kako novinari ponekad pišu. Svaka era ima svoje dive, a ja sam se samo trudila da svoj posao obavim što je moguće bolje na najvišem nivou", rekla je Kabalje u jednom intervjuu iz 2014. godine.

Sahrana Monserat Kabalje biće održana u ponedeljak, saopštile su gradske vlasti Barselone.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!