Društvo

Pristalice nezavisnosti Katalonije provele noć na ulici

Hiljade pobornika za nezavisnot Katalonije ostalo je na ulicama Barselone iz protesta zbog policijskih operacija centralne vlade protiv referenduma o nezavisnosti.

Nacionalna skupština Katalonije pozvala je građane da se danas u podne masovno okupe ispred Pokrajinskog suda u Barseloni i da tu ostanu sve dok ne budu oslobođeni lokalni funkcioneri koje je u sredu uhapsila nacionalna policija. Predsednik Skupštine Adria Alsina pozvao je ljude da ponesu i šatore i da ne odustaju od protesta.

Dmeonstranti su prošle noći blokirali pristup potpredsednštvu i odelenju za ekonomiju, naveo je novinar Frans presa, koji je izvestio i da je velika konfuzija nastala oko jedan sat ujutru kada su agenti civilne garde zaduženi za pretres prostorija počeli da izlaze iz zgrade.

Portparol civilne garde rekao je za Frans pres da su čekali unutra da se raziđu demonstranti da bi mogli da izađu.

Vođa jedne od glavnih organizacija koja se zalaže za nezavisnost regiona, Nacionalne katalonske skupštine (ANC), Žordi Sančez, rekao je da neke osobe koje su želele da napuste zgradu nisu to mogle jer se demonstranti nisu sklanjali.

Drugi vođa demonstranata rekao je da je oko dvadeset pripadnika garde ostalo u zgradi.

Demonstracije su počele u sredu pre podne, posle hapšenja oko 12 visokih zvaničnika katalonske vlade i pojačanih napora centralnih španskih vlasti da spreče održavanje referenduma.

 

Izvor: N1

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!