Razvoj

Privredni rast Kine najsporiji u poslednjih 27 godina

Kineski ekonomski rast je usporio na 6,2 odsto u drugom kvartalu 2019. godine, što je najslabiji tempo rasta u poslednjih 27 godina, jer je domaća i inostrana tražnja opala usled rastućih pritisaka u trgovini sa SAD.

Podaci o privrednom rastu ukazuju na gubitak zamajca ekonomije u odnosu na rast od 6,4 odsto u prvom kvartalu, zbog čega se procenjuje da Peking treba da učini više kako bi podstakao potrošnju i investicije i vratio poslovno poverenje.

Stopa rasta u periodu april-jun bila je u skladu sa prognozama analitičara, koji su očekivali najsporiju ekspanziju od prvog kvartala 1992. godine.

Mada su optimistični podaci o fabričkoj proizvodnji i maloprodaji u junu ukazali na znake poboljšanja, neki analitičari upozoravaju da takvo kretanje možda neće biti održivo i očekuju da Peking u narednim mesecima nastavi sa jačim merama podrške, prenosi Tanjug.
Industrijska proizvodnja je u junu povećana za 6,3 procenta u odnosu na isti mesec godinu ranije, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, što je značajan skok sa 17-godišnjeg minimuma zabeleženog u maju i znatno iznad projekcija ekonomista od samo 5,2 odsto.

Dnevna proizvodnja sirovog čelika i aluminijuma porasla je do rekordnih nivoa.

Maloprodaja je skočila za 9,8 procenata, što je najviša stopa od marta 2018., predvodjena rastom prodaje automobila od 17,2 odsto.

Proizvodnja motornih vozila je u junu pala za 15,2 procenta, jedanaesti mesec uzastopno, što ukazuje na to da proizvodjači automobila ne očekuju kontinurani rasta tražnje u skorije vreme.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!