Finansijske usluge

Prodata VTB banka u Srbiji

VTB Banka a.d. Beograd ima novog vlasnika. Posle uspešno obavljenog preuzimanja 100 odsto vlasništva VTB banke u Srbiji, njen novi vlasnik je srpsko privredno društvo, čiji je jedini osnivač ruski investitor i bankar Andrej Šljahovoj. T

Transakcija je obavljena uz punu saglasnost Narodne Banke Srbije, navodi se u saopštenju te banke.

Andrej Šljahovoj je doktor ekonomskih nauka sa gotovo tridesetogodišnjim bankarskim iskustvom, koji je osnovao banku u sopstvenom vlasništvu, koja je kasnije prodata i pripojena većem bankarskom sistemu. Takođe, uspešno je vodio proces preuzimanja i razvoja drugih banaka na teritoriji Ruske Federacije.

Šljahovoju su u Rusiji dodeljena brojna državna priznanja, uključujući titulu Počasnog ekonomiste Ruske federacije koju dodeljuje ruski predsednik.

"Preuzimanje VTB Banke a.d. Beograd za ovog investitora predstavlja prvi korak na srpskom tržištu za koje je procenio da poseduje značajan rastući potencijal, ne samo po pitanju nastavka i proširenja postojeće linije poslovanja ove banke, već i po pitanju razvoja i ponude novih proizvoda zasnovanih na inovativnim finansijskim tehnologijama (Fintech)", navodi se u saopštenju.

Banka posluje na tržištu Srbije od 2008. godine, ukupno ima 72 zaposlenih i poseduje dve filijale (u Beogradu i Novom Sadu). VTB Banka a.d. Beograd je za prvih šest meseci 2018. godine ostvarila profit od 60.5 miliona dinara, dok ukupna aktiva banke trenutno iznosi 13.401,3 miliona dinara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!