Industrija

Projekat MOL-a i Thyssenkrupp-e vredan više od milijardu evra

MOL i kompanija “Thyssenkrupp Industrial Solutions” zajedno rade na projektu, koji će se baviti preradom polieterskih poliola.

Hemijski kompleks “Polyol” će imati proizvodni kapacitet polieterskih poliola od 200 kt godišnje, veći od prvotno predviđenog i moći će da proizvodi širi raspon krajnjih proizvoda nego što je predviđeno u trenutku objavljivanja dugoročne strategije MOL-a. Pogon će uključivati jedinicu za proizvodnju propilen glikola kako bi se povećala operativna i komercijalna fleksibilnost.

Kako se navodi u saopštenju kompanije MOL, ukupna kapitalna vrednost projekta “Polyol” je 1,2 milijarde evra, uključujući i već nastale troškove. Novi proizvodni kompleks biće izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da bude u funkciji do druge polovine 2021. godine. Radovi na izgradnji pogona počeće u četvrtom kvartalu 2018. godine.

Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe istakao je:

“Investicijska odluka o Polyol projektu i potpisivanje inženjerskih, nabavnih i građevinskih ugovora s našim renomiranim strateškim partnerom, kompanijom “Thyssenkrupp”, još su jedan važan korak naše transformacijske strategije MOL 2030. Ući ćemo u tržište visokovrednih hemikalija i visokog nivoa znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, što nam daje dodatne mogućnosti rasta u Srednjoj i Istočnoj Evropi”.

Marcel Fasswald, operativni direktor kompanije “Thyssenkrupp Industrial Solutions” AG:

“Novi poliolni kompleks važan je projekt i za nas i za naše klijente MOL i Mađarsku. Zajedno ćemo postaviti standarde u smislu efikasnosti, zaštite životne sredine i automatizacije kombiniranjem dokazanih tehnologija s inovativnim rešenjima”.

U skladu sa strategijom 2030, MOL Grupa želi proširiti petrohemijski lanac vrednosti prema poluproizvodima i specijalnim hemikalijama i postati vodeća hemijska grupa u Srednjoj i Istočnoj Evropi, navodi se u saopštenju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!