Društvo

Prosvetari najavili novi štrajk

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovaće 25. aprila u podne ispred zgrade Vlade Srbije, ali u školama članicama tog sindikata neće biti prekida nastave.

Unija traži donošenje pravednih i jedinstvenih platnih razreda, koji će popraviti položaj prosvetnih radnika, kao i povećanje zarada zaposlenima u obrazovanju dva puta po 10 odsto, ovog meseca i u oktobru. Predsednica Unije Jasna Janković kaže za dnevni list „Danas“ da će pozvati i druge sindikate da im se pridruže na protestu, ne samo iz obrazovanja već sve, koji su se ranije protivili donošenju Zakona o zaposlenima u javnim službama.

„Zakon je usvojen u decembru i uprkos obećanjima premijerke Ane Brnabić i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića da će se uraditi podzakonska akta, još uvek ne znamo koji će biti kriterijumi za procenu kvaliteta rada nastavnika, kakva će biti startna pozicija, ko će dobijati više, ko će naš rad procenjivati“, ističe Janković za „Danas“ napominjući da je ovaj zahtev usmeren ka Vladi, a ne ka Ministarstvu prosvete, što je i razlog zašto je okupljanje najavljeno ispred Nemanjine 11.

Unija traži i da se ispravi nepravda prema nenastavnom osoblju, pošto su svi zaposleni do šestog stepena praktično na minimalcu. Janković je rekla da će, uz postepeno povećavanje minimalca i stagniranje plata nastavnika, uskoro svi primati minimalan lični dohodak.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!