Razvoj

Protekcionizam Kine i SAD-a je mač sa dve oštrice

Na odluku Washingtona da uvede 30-postotne carine na uvozne solarne panele, Peking kaže da protekcionizam šteti objema stranama.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, reagirajući na odluku SAD-a da uvede nove carine na uvozne solarne panele, poručilo je da je protekcionizam mač s dvije oštrice, koji će nanijeti štetu i jednoj i drugoj strani.

"Protekcionizam je mač s dvije oštrice. Ne samo da ranjavate druge, već i sami sebe", izjavila je glasnogovornica Ministarstva Hua Chunying na konferenciji za novinare u Pekingu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kina, međutim, vjeruje u vlastitu ekonomiju, u kojoj će, kako ističe, domaća potrošnja ove godine prvi puta preteći potrošnju u SAD-u.

"To znači da će nakon 2018. godine najveće svjetsko tržište biti Kina", izjavila je glasnogovornica.

Kineska ekonomija nije kao američka
Pojedini ekonomisti su, međutim, još skeptični u vezi s time, ili se ne slažu s takvim tvrdnjama.

"Nemoguće je da kineska domaća potrošnja premaši potrošnju u SAD-u u 2018. godini", smatra analitičar Bank of Communications u Šangaju Tang Jianwei.

"Privatna potrošnja čini 70 posto ekonomije SAD-a, dok je u Kini njezin udio 30 posto. I kineska ekonomija još uvijek nije toliko velika kao ekonomija SAD-a", izjavio je on.

Kina, kao najveći svjetski proizvođač solarnih panela, nazvala je "pretjeranom" odluku SAD-a o uvođenju 30-postotnih carina na solarne panele.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!