Društvo

Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije

„Srbija i Rusija grade zajedničku viziju inovacionog rasta. Inovacije i digitalna ekonomija imaće ključnu ulogu u razvoju odnosa Srbije i Rusije u budućnosti“, poručeno je sa prvog Digitalnog dijaloga Srbije i Rusije, koji je održan u Beogradu, u sklopu posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Prilikom otvaranja Digitalnog dijaloga predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, istakla je da Srbija vidi 4. industrijsku revoluciju kao ogromnu šansu za dalji, brži i održiviji razvoj. Ona je istakla da Vlada ulaže napore u tri velike oblasti, kako bi društvo, privreda i država bili uspešni u digitalnoj eri, a to su ulaganje u obrazovanje, podsticajno poslovno okruženje i digitalne javne usluge. „Ono što posebno želim da istaknem jeste da smo od 1. januara ove godine uveli veoma značajne poreske podsticaje za podršku svim kompanijama koje doprinose razvoju ekonomije znanja", rekla je Brnabić. Premijerka je dodala da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije i tom prilikom ih pozvala da svoje kancelarije i pre svega razvojne centre otvore upravo u Srbiji.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je da je ovo prvi Digitalni dijalog između dve zemlje, i da će se on održavati najmanje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Rusiji. „Želimo da razvijamo saradnju između naših država, ali i između srpskih i ruskih kompanija u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. To je vizija predsednika Vučića i predsednika Putina. Stvaranje nove vrednosti kroz inovacije i digitalizaciju predstavlja budućnost naših odnosa“, naglasio je Popović. On je najavio da će u Srbiji u 2019. godini biti otvoren digitalni i inovacioni centar „Tačka ključanja“, po uzoru na takve centre koji već postoje u Rusiji. „Formiranjem "Tačke ključanja" u Srbiji, ovaj koncept širi se van granica Rusije i predstavlja veliku priliku za inovacioni ekosistem Srbije i njene startap kompanije“, naveo je Popović.„Primetili smo veliku brzinu donošenja odluka i kvalitet međusobne saradnje “, rekao je Dmitrij Peskov, specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije za digitalni i tehnološki razvoj na otvaranju Foruma Digitalni dijalog.

 „U novoj digitalnoj eri između Rusije i Srbije, veoma je važno izgraditi nove odnose, ali na osnovu starih tradicija. Odluke koje donosimo danas će uticati na naše živote u narednim godinama. Primer novog odnosa mogao bi biti otvaranje kolektivnog radnog prostora „Tačka ključanja“ u Beogradu. U ovom prostoru biće moguće voditi svakodnevni dijalog i razmenjivati najbolje prakse. U startap-u će moći pronaći investitore, potreban kadar, menadžere - članove kvalitetnog tima. Napredni studenti će moći da završe personalizovani digitalni obrazovni program u skladu sa najboljim svetskim tehnologijama”, naveo je Peskov.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je, osim jačanja ekonomskih veza u tradicionalnim segmentima privređivanja dve zemlje, kao što su energetika, infrastruktura i poljoprivreda, za srpsku privredu od posebne važnosti otvaranje novog polja saradnje - u oblasti inovacija, digitalizacije i savremenih tehnologija. „Sporazumi koji se potpisuju u ovoj oblasti i prvi rusko-srpski digitalni dijalog doprineće razmeni informacija o mogućnostima saradnje, a našoj, rastućoj IKT industriji, omogućiti izlazak na veliko rusko tržište, izvoz inovativnih, digitalnih rešenja i proizvoda srpske pameti i znanja, povezivanje sa visokotehnološkim ruskim kompanijama koje Srbiju već prepoznaju kao svoj hab u ovom regionu i realizaciju zajedničkih projekata za razvoj digitalnih platformi i naprednih tehnologija“, naveo je Čadež.

Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije okupio je preko 60 vodećih srpskih i ruskih tehnoloških kompanija. Na centralnom panelu i više tematskih okruglih stolova diskutovalo se o temama kao što su finansiranje inovacija, razvoj inovacione infrastrukture, inovaciona rešenja i nove tehnologije u oblasti veštačke inteligencije, poljoprivrede, kritične infrastrukture i energetike, finansija, obrazovanja, kreativne industrije i „pametnih gradova“.

Pored vodećih privatnih ruskih kompanija iz oblasti inovacija i digitalizacije, u Digitalnom dijalogu su učestvovali i predstavnici ključnih ruskih državnih institucija za razvoj inovacija i inovacione infrastrukture, Agencija za strateške investicije Ruske Federacije (ASI) i Ruska venčurna kompanija (RVK).

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!