Saobraćaj i transport

"Putevi Srbije" postaju agencija?

Reforma Javnog preduzeća "Putevi Srbije" mogla bi za rezultat imati transformaciju tog preduzeća u Agenciju za javne puteve, pišu “Večernje novosti”.

To je deo projekta reforme putnog sektora u Republici Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke. "Koridori Srbije" su u ime Vlade Srbije u maju pozvali domaće i strane konsultantske kuće da se prijave za pružanje usluga savetovanja, a na spisku zadataka koje bi imali je i pretvaranje "Puteva" u još jednu agenciju.

U "Koridorima Srbije", za "Novosti", kažu da to nije konačno rešenje, već da će zadatak konsultanta biti da na osnovu analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize ovog preduzeća, predloži najbolje rešenje i plan transformacije.

“Konsultanti će predložiti redosled aktivnosti i plan reforme, a on mora biti prihvaćen i od strane komisije imenovane ispred resornog ministarstva i Vlade”, navode u "Koridorima". “Predviđeno je da usluge traju osam meseci. Projektnim zadatkom je planirano i da usluge obuhvataju podršku VS, pre svega, resornom ministarstvu, u pripremi i sprovođenju reforme celokupnog putnog sektora, a posebno pružanje neophodne pomoći za sprovođenje akcionog plana za institucionalno jačanje i transformaciju JP "Putevi Srbije" u Agenciju za javne puteve”.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" osnovano je u decembru 2005. godine, a ima 1.553 zaposlenih. U finansijskom izveštaju za 2016. godinu prikazan je gubitak od 13,1 milijardu dinara. Prihodi iz budžeta Srbije u vidu subvencija su bili osam milijardi dinara, dok su od naplate putarine, taksa i ostalih sopstvenih prihoda "ubrali" 18 milijardi dinara.

Izvor: Večernje novosti

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!