Društvo

Putin najpopularniji strani lider u Srbiji  

Prema svim istraživanjima, koja su rađena uoči predsedničkih izbora u Rusiji, zakazanih za 18. mart, dosadašnji šef države Vladimir Putin zadržaće predsedničku funkciju, uz procenu da je moguće da osvoji i do 70 odsto glasova. A koliko u njega veruju Rusi, toliko poverenja imaju i građani Srbije.

Prema anketi državnog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), poverenje u predsednika Rusije u decembru je dostiglo maksimum za 2017. godinu – 57,7 procenata, a prema istraživanju agencije „Faktor plus” i lista „Politika“, sprovedenom od 9. do 13. marta, poverenje građana Srbije u Putina iznosi 58 procenata.

U poređenju sa još šest svetskih državnika, građanima naše zemlje on uliva najveće poverenje. Posle Putina, prema istraživanju, najveću podršku imaju: Angela Merkel sa 42 procenta, Si Đinping sa 34 procenta, Donald tramp sa 22 procenta, Tereza Mej i Emanuel Makron sa 16 procenta i na poslednjem mestu se nalazi Redžep Tajip Erdogan sa 7 odsto.

Rezultati ovog istraživanja nisu bili iznenađujući , budući da je Putin godinama najpopularniji strani lider u Srbiji. Naročito visoki procenti za njega, koji su išli i više od 70 odsto, dobijaju se kada se ispitanicima postavi pitanje tako da moraju da se odluče za jednog od ponuđenih kandidata. U tome je, zapravo, i razlika između merenja nivoa poverenja u nekog lidera i njegovog izbornog rejtinga, koji je po pravilu viši.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!