Razvoj

Radnici “Pošte Srbije” dobiće zaradu iz dobiti preduzeća, ali ne odustaju od protesta

Premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavnici reprezentativnih sindikata "Pošte Srbije" i vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mira Petrović postigli su dogovor o isplati zarade zaposlenima iz dobiti preduzeća, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku je dogovoreno da se dodatno analizira poslovanje preduzeća i da se nastavi dijalog u vezi daljeg održivog rasta socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, navodi se u saopštenju i dodaje da će započeti razgovori biti nastavljeni narednih nedelja.

Premijerka Ana Brnabić obavestila je predstavnike sindikata da je Vlada Srbije posvećena nastavku reforme sistema plata zaposlenih u javnim službama.Pozvala je na razumevanje da se započeta reforma nastavi, nakon čega će kako je navela, fokus u potpunosti biti na reformi javnih preduzeća, koja treba da donese veću efikasnost, bolji standard zaposlenih i veći priliv u budžet Srbije.

Međutim, predsednik Sindikata “Pošta Srbije” (PTT) Aleksandar Palović izjavio je da je razgovor sa predsednicom vlade bio konstruktivan, ali da ne odustaju od najavljenog protesta. "Razgovor je bio konstruktivan, upoznali smo premijerku sa pojedinostima koje ona nije znala, uvažili smo njene argumente, ali i ona naše. Ipak od štrajka ne odustajemo", rekao je Pavlović za agenciju Beta. Protest zaposlenih u PTT biće organizovan u podne u nedelju, 12. novembra pod parolom "Vratite nam oteto", jer su nezadovoljni zaradama i odnosom nadležnih prema radnicima.

Pavlović je rekao da je sa predsednicom vlade postignut dogovor o isplati iz dobiti preduzeća, koju su do sada radnici dobijali kao 13. platu. On je objasnio da je PTT prošle godine ostvarila neto dobit od 3,05 milijardi dinara, a da zaposleni u tom predzeću imaju najniže plate u javnom sektoru oko 42.000 dinara, dok oko 11.000 radnika sa srednjom stručnom spremom nakon umanjenja od novembra 2014. godine imaju oko 35.000 dinara. Javna preduzeća, čiji je osnivač država, dužna su da pola dobiti stave na raspolaganje osnivaču, a odlukom rukovodstva prošle godine je “Pošta Srbije” stavila na raspolaganje državi 70 odsto dobiti. "Zbog toga smatramo da ostatak dobiti treba da podele zaposleni", rekao je Pavlović.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!