Svet građevinarstva-nekretnina

Rast građevinarstva u Srbiji u prvih šest meseci 25 odsto

Rast vrednosti izvedenih građevinskih radova u Srbiji u prvoj polovini ove godine iznosi 25 odsto, što značajno premašuje stope rasta u ostalim sektorima, koji su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Posle rasta građevinskih radova od 28,1 odsto ostvarenog u prvom kvartalu 2018. godine u drugom kvartalu zabeležen je rast od 23,1 odsto", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je najveći intenzitet radova postignut na koridorima i u stambenoj izgradnji, a očekuje se da ta dva sektora nastave da "vuku" rast građevinarstva i u drugoj polovini godine.

"To potvrđuju i podaci o realizaciji budžeta za projekte koje prati ministarstvo, gde je u prvih šest meseci 2018. godine realizovano 48 odsto raspoloživih projektnih sredstava, odnosno 35,45 milijardi od ukupno predviđene 74 milijarde dinara", dodaje se u saopštenju.

Očekuje se da se i u drugoj polovini godine nastavi sadašnja dinamika trošenja planiranih budžetskih sredstava, dok će ukupna raspoloživa sredstva biti uvećana zbog finansiranja Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!