Svet građevinarstva-nekretnina

Raste izgradnja kvalitetnih stanova

Prema podacima Zavoda za statistiku o broju izdatih građevinskih dozvola u februaru 2018. godine broj stanova u izgradnji veći je za čak 133 procenta nego pre godinu dana.

Posle višegodišnjeg pada, zbog ekonomske krize u Srbiji, beleži se ne samo porast građevinske aktivnosti, nego i kvalitetnija stanogradnja i veće interesovanje investitora.

Posle decenija nelegalne gradnje, konačno se sve više uvažavaju i zahtevi struke u projektovanju i osmišljavanju naselja, prenosi RTS

Najveća građevinska aktivnost oko 50 odsto, je u beogradskoj oblasti. Dok je nekad Novi Beograd nazivan betonskom spavaonicom, danas se tamo grade stambeni kompleksi sa svim sadržajima.

"Zgrade su ukomponovane sa javnim prostorima u kojima su integrisani zelenilo, prostor za odmor, dečja igrališta, kafei. Stanovnici iz drugih blokova dolaze tu da uživaju, da se odmaraju", ističe dr Ljiljana Blagojević, arhitekta Deka inženjeringa.

Iako je poslednjih godina pao ukupan promet stambenih nepokretnosti, novi kvalitetni stanovi odlično se prodaju.

"Savremeni brzi tempo života diktira da jedno kompletno naselje u kome treba ljudi udobno da žive, treba da ima određene sadržaje, koji će im obezbediti kvalitetan život. Oni investitori koji su prepoznali moderne zahteve tržišta i zapravo formirali tu vrstu projektnih zadataka prema svojim arhitektama – oni uspevaju na tržištu", ukazuje Dušica Gaković iz novobeogradskog Bloka A.

U novim stambenim kompleksima stanovi se prodaju i pre završetka gradnje. Prosečna cena kvadrata u Beogradu u novogradnji povećana je za pet odsto u prethodnih godinu dana.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!