Finansijske usluge

Razvojna banka BRIKS-a odobriće kredite u vrednosti od 40 milijardi dolara

Nova razvojna banka BRIKS-a izdaće obveznice u Južnoafričkoj Republikci i komercijalne papire u američkim dolarima u prvoj polovini ove godine, najavio je predsednik banke K.V. Kamat.

Nove obveznice u Južnoafričkoj Republici biće denominirane u lokalnoj valuti i biće postavljene na berzi u Johanesburgu.

Banka je već odobrila 30 projekata sa ugovorima kombinovane vrednosti u iznosu od osam milijardi dolara i odobriće još 20 do 25 projekata koji uključuju kredite od 7,5 do osam milijardi dolara ove godine, rekao je Kamat.

"Do kraja 2021. radićemo oko 100 projekata, a ukupan iznos kredita mogao bi biti 35 do 40 milijardi dolara", dodao je on.

Prema rečima Kamata, odobreno je devet projekata u Kini, sa kreditima u ukupnom iznosu od 2,8 milijardi dolara. Banka, takođe, planira ove godine da podrži oko 10 projekata u toj zemlji.

U septembru su odobrena tri projekta za infrastrukturu i održivi razvoj u Indiji i Rusiji, sa kreditima od 825 miliona dolara, prenosi B92.

Nova razvojna banka je osnovana 2014. godine i formalno otvorena za poslovanje godinu dana kasnije. Cilj ove banke, sa sedištem u Šangaju, jeste finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!