Finansijske usluge

Rejting agencija S&P povećala kreditni rejting Srbije na „BB+“

Rejting agencija „Standard and Poor’s“ povećala je kreditni rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“, na jedan korak do investicionog rejtinga.

„Agencija izglede za dalje povećanje rejtinga ocenjuje kao pozitivne, što je snažan signal da su i u narednom kraćem roku moguća dalja povećanja kreditnog rejtinga naše zemlje, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

„Rejting agencija „Standard and Poor’s“ posebno ističe rezultate Narodne banke Srbije na planu očuvanja niske i stabilne inflacije, i očekuje da će centralna banka i u narednom srednjoročnom periodu uspešno održavati stabilnost cena. U prilog tome Agencija još jednom naglašava svoju ocenu da je Narodna banka Srbije dokazala operativnu nezavisnost i da je tokom prethodnih šest godina zaradila kredibilitet. Adekvatnim merama u režimu ciljanja inflacije, monetarna politika je obezbedila usidravanje inflacionih očekivanja, uprkos nasleđenim visokim makroekonomskim neravnotežama, što za rezultat ima višegodišnje uspešno očuvanje niske i stabilne inflacije.

Prema oceni Agencije, režim deviznog kursa koji sprovodi Narodna banka Srbije doprineo je uspešnom prilagođavanju ekonomije na kretanja u međunarodnom okruženju, uz istovremeno izbegavanje naglih promena realnog efektivnog kursa. Naglašava se i da su intervencije Narodne banke Srbije na deviznom tržištu u cilju sprečavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa dinara prema evru, bitno doprinosile očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti i rastu deviznih rezervi zemlje na rekordni nivo“, kaže se dalje u saopštenju.

Analizirajući kretanja u bankarskom sektoru, agencija „Standard & Poor’s“ posebno ističe značajne rezultate na planu održivog smanjenja problematičnih kredita, za blizu 75% od početka primene Strategije za njihovo rešavanje. U prilog stabilnosti domaćeg finansijskog sistema, navodi se i da je bankarski sektor u Srbiji visoko kapitalizovan i likvidan, uz dobru domaću depozitnu bazu.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!