Svet građevinarstva-nekretnina

Rekordna cena za parking mesto, vredi kao luksuzan stan

Oboren je još jedan svetski rekord u prodaji nekretnina. Naime, nakon što je jedan hongkonški par u 2017. godini kupio parking mesto za 430.000 dolara, za manje od devet meseci ga je preprodao za šokantnih 760.000 dolara.

Parking mesto od 12,5 metara kvadratnih, nalazi se u luksuznom hongkonškom kompleksu "Ultima" lociranog u četvrti Kovlon, u kojem je cena po metru kvadratnom skoro tri puta veća od prosečne cene nekretnina u Hong Kongu, i samom poznatom po tome da je jedno od najskupljih mesta za život na svetu, prenosi Business Insider.

“Parking mesto se nalazi u najprestižnijem delu luksuznog kvarta, i zbog toga stanovnici koji tamo žive imaju dovoljno finansijskog kapitala da ne mare za razliku u ceni od nekoliko miliona dolara, već gledaju jedino na svoju komociju i praktičnost “, rekla je za Business Insider Sandia Lau, direktorka agencije za nekretnine Sentalin properti.
Luksuzni hongkonški kompleks "Ultima" trenutno se nalazi na samom vrhu liste najskupljih mesta na svetu za parkiranje ličnih vozila. Vrtoglave cene parking mesta pravdaju se disproporcionalnim brojem stanova i parking mesta- na 527 stambenih jedinica kompleks nudi samo 370 mesta za automobile.

Ovo nije prvi slučaj da se svetski rekord u ceni nekretnina obara upravo u tom kineskom gradu. Pre nekoliko meseci, upravo su u Hong Kongu prodata dva najskuplja stana u Aziji za zajedničku vrednost od 149 miliona dolara jednom kupcu. Sudeći prema rezultatima statistike kineske vlade, cena nekretnina u Hong Kongu je čak 94 odsto veća danas, nego što je bila u istom periodu 1997. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!