Industrija

„Renault“ imao gubitak posle više od deset godina

Kompanija “Renault” je saopštila da je 2019. godine zabeležila prvi gubitak u poslednjih deset godina i da je smanjila ciljanu maržu za 2020.godina.

Francuski proizvođač automobila, koji je u savezu sa japanskim “Nissan”-om, iskazao je gubitak od 141 milion evra kao svoj udeo u finansijskom rezultatu grupe.

Do gubitka je došlo delom zbog rashoda vezanih za neka njegova kineska mešovita preduzeća, ali i afere oko Karlosa Gosna, bivšeg šefa alijanse “Renault-Nissan”, koji je pobegao iz Japana gde ga je čekalo suđenje pod otpužbom za finansijske malverzacije.

“Nissan”, u kojem “Renault” ima 43 odsto udela, takođe je doprineo ukupnom negativnom rezultatu, budući da je ove nedelje izvestio o svom prvom kvartalnom gubitku u skoro deset godina i smanjio prognozu operativne dobiti.

Ukupna prodaja vozila “Renault”-ove grupe pala je za 3,3 odsto, na 55,53 milijardi evra lani, prenosi Tanjug.

Kompanija je smanjila ciljanu operativnu maržu za 2020. godinu na nivo između 3 i 4  odsto u odnosu na prošlogodišnjih 4,8 procenata, i srezala predloženi iznos dividende za 2019. godinu za gotovo 70 odsto u odnosu na godinu ranije.

“Renault” predviđa pad globalnog tržišta automobila ove godine i smanjenje njegove prodaje u Evropi i Rusiji za oko 3 odsto.

Prodaja “Renault” je posrnula u nekoliko zemalja, uključujući Argentinu, a iz kompanije su naveli da treba popraviti poslovanje u Kini, gde rade u partnerstvu sa “Dongfeng”-om na električnim vozilima i sa “Brilliance China Automotive Holdings” na komercijalnim automobilima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!