Industrija

"Rio Tinto" otvara rudnik kod Loznice, gde se nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma

Vlada Srbije i multinacionalna kompanija "Rio Tinto", najmoćnija rudarska kompanija na planeti, formirali su radnu grupu, koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadarskom basenu, saznaje "Blic".

Prema saznanjima tog lista, potpisan je Memorandum po kome će "Rio Tinto" do tada, uz 50 miliona evra koliko je potrošio na geološka istraživanja, za početak investirati – 90 miliona evra. Kako se rudnik bude širio, i ulaganja će biti veća i sigurno će iznositi više stotina miliona evra.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona i, kako se pretpostavlja, ovo nalaziše krije neverovatnih 10 odsto svetskih rezervi litijuma - metala koji se koristi u najmodernijim tehnologijama - prilikom izrade mobilnih telefona, u medicini, svemirskoj tehnologiji...

Kompanija "Rio Tinto" istražuje, zajedno sa kanadskom kompanijom "Nevsun", i okolinu Bora i Zaječara. Podsetimo, "Nevsun’’ je uz američkog giganta "Friport MekMoran", vlasnik istražnog prava na lokaciji "Čukaru peki", udaljenoj sedam kilometara od Bora, koje se smatra najbogatijim nalazištem bakra i zlata na svetu.

"Rio Tinto" i "Nevsun" imaju u svom posedu licence za istraživanje u nastavku ležišta "Čukaru Peki", jer se smatra da se to nalazište, na još 20 lokacija, prostire do Zaječara i da su na tim mestima rezultati početnog istraživanja, u koje je uloženo blizu pet miliona dolara, još impresivniji od onog koji su pronašli Kanađani i Amerikanci.

"Rio Tinto" je, inače, britansko-australlijska kompnija koja se, uz kanadski BXP "Biliton" i američki "Friport", smatra najvećom rudarskom firmom na svetu. "Rio Tinto" drži više od 70 odsto svetske proizvodnje bora, a imaju rudnike uglja, zlata, bakra, dijamanata i litijuma na pet kontinenata i zapošljavaju više od 200 hiljada ljudi.

Izvor: Blic

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!