Hardver

Roboti nose gostima hotela hranu, peškire, novine

Kako robotska tehnologija može da se primeni u hotelijerstvu? Možda će se u hotelima ili bolnicama uskoro sve češće viđati roboti za dostavu.

Kompanije u Sjedinjenim državama prave robote za pomoć, tako da ljudska radna snaga postaje efikasnija. Jedna takva kompanija nalazi se u Silicijumskoj dolini.

Dva nova radnika Hotela Renesans Las Vegas privukli su pažnju svih gostiju. Roboti Elvis i Prisila, koji su dobili ime po Elvisu Prisliju i njegovoj bivšoj ženi, poslužuju po sobama u hotelu.

Upotreba tehnologije poput ovog robota u izradi kompanije "Savioke", jedan je od načina na koji hoteli širom sveta privlače goste i to u doba kada postoji bezbroj izbora za smeštaj za putnike.

Osim što dostavljaju peškire i sredstva za higijenu po hotelima, ovi roboti prenosioci mogu da se upotrebljavaju i u druge svrhe.

Robot nazvan Sem donosi pokvarene mobilne telefone majstorima na popravku u objektu za remont kompanije FedEx, dok u bolnicama, robot može da dostavlja lekove i druge zalihe.

U kompaniji tog robota zovu "Relay", u prevodu prenos. On ima mapu prostora, a za kretanje koristi laser i 3D kamere. Robot takođe prenosi informacije korisniku, kao što su bolnica ili hotel.

Za svetske putnike, robot kompanije "Savioke" već radi u hotelima u severnoj Americi, Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji. Mesečno iznajmljivanje ovog "radnika" koji posao obavlja 24 sata bez pauze za ručak iznosi oko 2.000 dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!