Propisi

Roman Abramovič postao najbogatiji Izraelac

Ruski tajkun i vlasnik Čelsija Roman Abramovič uzeo je izraelsko državljanstvo i preseliće se u Tel Aviv, objavili su izraelski mediji.

Portal "Ynet", koji pripada listu sa najvećim tiražom "Jedit Aharonot", navodi da je Abramovič u Tel Avivu i da je dobio dokumenta kojima se "potvrđuje njegov status kao građanina Izraela", preneo je Rojters. Nedavno su izraelski mediji objavili da se Abramovič odlučio da uzme izraelsko državljanstvo pošto mu je istekla poslovna viza u Britaniji.

Prema Forbsu, Abramovič je "težak" 9,1 milijardu dolara, 139. je osoba na svetu po bogatstvu, a 12. u Rusiji 2017. godine.Abramovič je čest posetilac Izraela i ima filantropski odnos prema toj državi, kao i prema jevrejskim zajednicama u Rusiji. On je dobio specijalnu nagradu Federacije jevrejskih zajednica Rusije zbog toga što je dao poklonio više od 500 miliona dolara u poslednjih 20 godina za potrebe Jevreja u Izraelu i Rusiji, piše "Politika".

Njemu je nedavno istekla britanska viza, a britanski mediji su pisali da ona nije obnovljena zbog veza Abramoviča i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iako je od 2003. godine, kada je kupio klub sa Stamford bridža, gledao skoro svaku utakmicu, Roman Abramovič (51) nije prisustvovao trijumfu Čelsija u finalu kupa Engleske 19. maja, jer već nedeljama ne uspeva da produži britansku vizu. 

Sada je zvanično najbogatiji Izraelac, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio trinaesti, a u Rusiji je jedanaesti. Selidba će mu se finansijski isplatiti, jer po izraelskom zakonu narednih 10 godina neće morati da plaća porez na imovinu, koja se procenjuje na 10 milijardi dolara, a isto toliko neće morati ni da odgovara na pitanja o poreklu novca, pišu izraelski mediji. Još jedna dobra strana je što mu izraelski pasoš omogućava kratak boravak u Ujedinjenim Kraljevstvu bez vize. Novi stanovnik najstarije telavivske četvrti Neve Cedek živeće u hotelu koji je kupio od holivudske glumice Gal Gadot i preuredio u rezidenciju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!