Industrija

RTB Bor otvara novi rudnik bakra i zlata - Cerovo 2

Rudarsko-topioničarski basen "Bor" započeće pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata "Cerovo 2", a početak tih radova biće finansiran iz državnog budžeta – potvrđeno je "Blicu" u Vladi Srbije.

"Namera je da počnemo sa eksploatacijom rudnika "Cerovo 2", jer bi na taj način smanjili zavisnost od uvoza koncentrata bakra za borsku topionicu, ali bi i domaćom rudom popunili rad tog metalurškog ppostrojenja", poručuju iz Vlade Srbije i dodaju: "Na ruku nam ide cena bakra, koja iznosi oko 6.500, a prognoze govore da će nastaviti da raste i ustaliti se na 7.500 dolara po toni."

Po preliminarnim studijama, za aktiviranje "Cerova 2" neophodno je oko 120 miliona evra, ali će država finasirati deo te sume, neophodan za početak eksploatacije. Menadžment RTB-a ima zadatak da Vladi Srbije prezentuje najpovoljniji model ulaganja u budući rudokop.

"Vek trajanja "Cerova 2" je predviđen na 20 godina. Ali, za to vreme odatle je moguće dobiti blizu 20 tona zlata, 400 hiljada tona bakra i oko 120 tona srebra – navodi sagovornik "Blica". Uz to, eksploatacijom "Cerova 2", stekli bi se uslovi da se rudnik proširi ka najvećem ležitu bakra koje RTB ima koje se naziva "Cerovo primarno", za čije je aktiviranje potrebno investirati oko 350 miliona evra.

"Ako pokrenemo "Cerovo 2", podigli bismo i vrednost samog RTB-a i na taj način imali bolju pregovaračku poziciju", tvrdi sagovornik lista iz Vlade Srbije i dodaje da u ovom trenutku nije pametno prodati RTB ili ići u dogovor o strateškom partnerstvu, već da to treba učiniti u najpovoljnijem trenutku, pod uslovima koji bi za državu bili najpovoljniji.

 

Izvor: Blic

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!