Industrija

“RTB Bor” postaje jedinstvena kompanija

Skupština Rudarsko-topioničarskog basena Bor je odlučila da se zavisna preduzeća, Rudnici bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija, pripoje matičnom preduzeću.

Odluka o spajanju četiri u jedno preduzeće stupiće na snagu danom registracije u Agenciji za privredne registre, najduže za 60 dana, saopštio je RTB. 

Statusna promena proizilazi iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije RTB-a, koji je u primeni godinu i po i prethodi promeni vlasničke strukture, odnosno pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor. 

"RTB postaje jedinstvena kompanija, a kapital i imovina prebacuju se u jednu firmu. Ništa se ne gubi i ništa ne otpisuje, već se samo anuliraju međusobna potraživanja", rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski. 

Kako je objasnio, spajanjem zavisnih preduzeća izgubiće se i unutrašnji PDV, što će značajno uticati na likvidnost kompanije. 

"Neće više biti prodaje koncentrata, već njegove predaje i prerade u Topionici. Sa jednog mesta će se voditi tehnologija u rudarstvu i metalurgiji, sa jednog mesta će se upravljati kadrovima i sa jednog mesta biće nabavljani svi inputi. Sve to treba da doprinese i boljim proizvodno-finansijskim rezultatima i boljem poslovanju kompanije", istakao je Spaskovski. 

Dodao je da niko od radnika RTB-a neće izgubiti radno mesto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!