Industrija

Rudarski bum Srbije - Za rudom u našoj zemlji traga 35 stranih kompanija

Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija, a u narednih godinu dana biće otvorena tri rudnika uglja, olova i cinka u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada, piše današnja "Politika".

Ovaj list navodi da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje rudarski bum, jer je došlo do ekspanzije geoloških istraživanja, te da naša zemlja već sada ima više od 220 eksploatacionih i oko 130 istraživačkih polja, na kojima se obavljaju geološka ispitivanja, a očekuje se otvaranje pet do sedam novih rudnika.

Tri rudnika uglja, olova i cinka biće otvorena u narednih godinu dana u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada. Među 35 kompanija koje tragaju za srpskom rudom, "Politika" navodi američki "Friport", kanadski "Reservoar minerals", britansko-australijski "Rio Tinto" i engleski "Mineko limitid". U istraživanje rudnog blaga, uključena je i kanadska rudarska kompanija "Mundoro", a Kanađani su zainteresovani i za strateško partnerstvo sa RTB "Bor", gde već istražuju na nekoliko lokacija dok im je partner u tom poslu japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale – JOGMEC.

Multinacionalnim korporacijama koje ulažu u eksploataciju rude u Srbiji pridružila se i kanadska kompanija "Nevsun", koja je okončala istražne radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i "nedvosmisleno potvrdila" da je to najbogatije nalazište bakra na svetu. Veliko interesovanje pokazale su i kanadska kompanija RGMI i "Dandi Kapital markets".

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže za "Politiku" da je ovo što se u poslednje vreme dešava posledica toga što Srbija raspolaže ozbiljnih geološkim potencijalima, koji su interesantni rudarskim kompanijama, a novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima ocenjen je kao jedan od najboljih u Evropi jer pruža velike garancije investitorima i predvidiva pravila igre od početka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika.

 

 

Izvor: Politika

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!