Energetika

Rusija će snabdevati Austriju gasom do 2040. godine

Direktori Gasproma i OMV-a, Aleksej Miler i Rajner Zele, potpisali su u Beču, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, produženje sporazuma o isporukama gasa iz Rusije u Austriju do 2040.godine.

Gasprom i OMV su proslavile 50 godina od potpisivanja prvog sporazuma o isporukama ruskog gasa, a aktuelni sporazum važio bi do 2028.godine.

OMV je, u saopštenju, posle potpisivanja, izrazila uverenje da će potrošnja gasa u Evropi rasti, zamenom elektrana na ugalj efikasnijim elektranama na gas.

“Istovremeno će proizvodnja u Evropi biti sve manja, kao što se pokazalo u Holandiji”, upozorava OMV, dodajući da je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala da će potražnja za gasom u Evropi do 2030.porasti za više od 20 odsto.

“Potpisani sporazum je dalji dokaz za rastuću potrebu za uvozom gasa u Austriji, kao i generalno u Evropi, potrebu koju je “Gasprom” spreman da pokrije. Realizacjom projekta Severni tok 2 isporuke gasa ćemo u korist potrošača učiniti još pouzdanijim”, rekao je Miler.

“EU mora do 2030. godine više od 80 odsto svojih potreba za gasom da uvozi. Produženjem sporazuma dajemo značajan doprinos obezbeđivanju snabdevanja Austrije i drugih evropskih zemalja imajući u vodu rastuću potražnju i dajemo doprinos smanjenju CO2 emisiji”, istakao je Zele.

Zele i Miler su ocenili da potpisivanje sporazuma predstavlja ogroman korak u obezbeđivanju buduće energetske sigurnosti Austrije i Evrope.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!