Finansijske usluge

Rusija i Kina će smanjiti upotrebu dolara u međusobnoj razmeni

Rusija i Kina nameravaju ubuduće češće da koriste svoje valute u trgovinskoj razmeni, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u kontekstu pogoršanih odnosa Rusije i Zapada.

“Ruska i kineska strana potvrdile su da su zainteresovane za aktivniju upotrebu sopsvenih valuta u recipročnim plaćanjima”, kazao je Putin novinarima na brifingu s kineskim predsednikom Xijom Jinpingom nakon razgovora na ekonomskom forumu u Vladivostoku. To će po Putinovim rečima “unaprediti stabilnost bankarskog servisiranja izvoza i uvoza u uslovima kontinuiranih rizika na globalnim tržištima”.

Rusija je izložena sve oštrijim sankcijama Zapada od pripajanja poluostrva Krim 2014. godine i podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine, napominje agencija AFP.

Proteklih meseci Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Rusiji zbog navodnog uplitanja u predsedničke izbore 2016. godine i trovanja nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Velikoj Britaniji.

Od najnovijeg paketa američkih sankcija i pretnje dodatnim merama ruskarublja je naglo oslabila prema dolaru i evru. Kineski juan je proteklih meseci, takođe, kontinuirano slabio prema dolaru.

Ruski predsednik je u julu izjavio da “politički sporovi” štete dolaru u funkciji globalne rezervne valute, dok kineski juan po njegovim rečima “poprima odlike” rezervne valute, prenosi Hina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!