Razvoj

Sa nemačkim ministrom privrede stigle i nove investicije u Srbiju

U poseti Srbiji je ministar za privredu i energetiku Nemačke Peter Altmajer, koji se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predstavnici vlada Srbije i Nemačke potpisali su dva bilateralna sporazuma. Potpisan je ugovor o dodeli sredstava za podsticaj između “Brose” i Ministarstva privrede Srbije. Takođe, potpisan je memorandum o razumevanju u cilju strateškog partnerstva u oblasti dualnog obrazovanja između MTU i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Obraćajući se medijima predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da te dve fabrike menjaju nivo investicija za čak 300 miliona evra. “Kompanija "Brose" otvoriće pogon u Pančevu, gde će zaposliti oko 1.100 ljudi, od čega 460 visokoobrazovanih, rekao je Vučić. On je dodao da će prosečna bruto plata u toj fabrici iznositi 2.700, a neto 1.700 evra.

Vučić se zahvalio i kompaniji MTU, sa kojom je potpisan ugovor koji je od velikog značaja zbog dualnog obrazovanja. On je podsetio da je trenutno u procesu dualnog obrazovanja oko 7.000 dece, 880 kompanija u 130 različitih projekata. “U fabrici MTU u početku će se popravljati i održavati avio motori, ali je planirano da se kasnije i proizvode i upravo zbog toga je značajno što će se za takvu vrstu proizvodnje obučiti mladi ljudi”.

Kad je reč o mogućnosti da u Srbiji pogon otvori automobilski gigant “Volkswagen”, koji je odložio svoju odluku o otvaranju fabrike u Turskoj zbog ratnih operacija te zemlje u Siriji, Vučić je rekao da Srbija može da ponudi bolje uslove “Volkswagenu” nego sve druge zemlje zajedno i da će naša zemljla nastaviti da se bori za gradnju te fabrike.

"Videli smo da su neke druge zemlje, poput Rumunije, Bugarske, povećale svoje ponude, a naša ponuda je mnogo veća u smislu subvencija. Mi bismo dali i više, ali ne možemo zbog EU. Srbija već ponudila u novcu maksimalno predviđenu državnu pomoć od 258,5 miliona evra. Da li ćemo imati šansu jer nismo članica EU, to je na “Volkswagenu” da odluči", naglasio je Vučić.

Vučić je dodao da nemačka vlada ne može da vrši bilo kakav pritisak na tu kompaniju, ali je zamolio Altmajera da prenese “Volkswagenu” da će Srbija ponuditi za tu investiciju bolje uslove od drugih.

Nemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije. “Robna razmena između Srbije i Nemačke je 2018. godine iznosila oko 5 milijardi evra. Očekujemo da će taj iznos biti premašen, jer je ove godine do jula zabeležena veća razmena za 7,6 odsto u odnosu na isti period lane”, naveo je Vučić.

Nemački ministar za privredu i energetiku Peter Altmajer je istakao da je njegova zemlja naučila lekciju iz Drugog svetskog rata i želi da, kako je naglasio, mladima da osigura dobru budućnost.

"Odnosi između Srbije i Nemačke su u usponu. Mi poštujemo vas i Nemačka želi da mladima ponudi mogućnosti. Od nemačkih preduzeća u Srbiji zavisi 60.000 radnih mesta. Trgovinska razmena je nadmašila 4 miijarde evra, ali postoji potencijal i za njeno povećanje", rekao je Altmajer.

"Razgovarali smo o tome kako da se nemačka preduzeća spoje sa srpskim preduzećima. Čestitam MTU i Brozeu što su potpisani sporazumi i Vlada Nemačke će učiniti sve da vas podrži", naglašava Altmajer.

Govoreći i o nedavnoj odluci EU da ne otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Altmajer je istakao da je Berlin razočaran. “Nadam se da će takva odluka biti promenjena u narednih nekoliko meseci. Čitav Balkan ima evropsku perspektivu, a Srbija u tome ima značajnu ulogu".

Predstavnik kompanije "Brose" Tomas Špangler je istakao da je podrška od strane Vlade Srbije i državnih organa bila izvanredna. "Brze reakcije, konsturuktivni razgovori. Uveren sam da za 'Brose' i Srbiju počinje period dugoročne kooperacije", istakao je Špangler.

Predstavnik kompanije MTU Mihael Šrag kaže da ta firma investira širom sveta, ali, navodi, nigde nije video takvu brzinu i pouzdanost,  kao u Srbiji. On je naveo da se zbog dobrih uslova rada u toj kompaniji iz Vankuvera u Srbiju vraćaju inženjeri.

U Palati Srbija je održan okrugli sto “Saradnja kompanija sa lokalnim samoupravama ili Vladom”, kojem su prisustvovali predstavnici srpskih i nemačkih kompanija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!