Industrija

SAD i Kina postigli dogovor o kompaniji ZTE

Sjedinjene Američke Države i Kina postigli su dogovor koji će omogućiti da kineski telekomunikacioni gigant ZTE nastavi da radi u zamenu za plaćanje dodatnih milijardu dolara u kaznama i pristanak da američki regulatori nadziru njegov rad.

ZTE je već platio kaznu od milijardu dolara zbog prodaje opreme Severnoj Koreji i Iranu čime je prekršiio sankcije SAD, preneo je Asošijetid pres.

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je danas da ZTE mora da položi dodatnih 400 miliona dolara u slučaju da prekrši dogovor.

Ministar trgovine Vilbur Ros rekao je da će tim koji izaberu SAD biti u ZTE-u i da će kineska kompanija morati da promeni bord i izvršni tim u okviru 30 dana.

Američko ministarstvo je u aprilu blokiralo ZTE da uvozi američke delove na sedam godina pošto je zaključilo da je obmanuo američke regulatore posle nagodbe prošle godine za optužbe da je kršila sankcije Iranu i Severnoj Koreji.

Ta odluka je značila kraj ZTE-a koji se oslanjao na uvoz delova iz SAD, pa je kompanija najavila da će prekinuti rad. Zabrana bi, takođe, naštetila američkim kompanijama koje snabdevanju ZTE.

Predsednik SAD Donald Tramp je kritikovan u Kongresu što je pokušao da napravi dogovor kojim bi bio spasen ZTE i radna mesta u Kini. Ocenjeno je da je bio blag prema kineskoj kompaniji usred trgovinskih pregovora oko, između ostalog, agresivne politike Pekinga za preuzimanje američke tehnologije.

Dogovor o ZTE, međutim, može omogućiti da SAD i Kina naprave proboj u trgovinskim pregovorima, pošto su zapretile uzajamnom uvođenju taksi u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!