Projekti

SAD moraju da izdvoje stotine milijardi dolara za klimatske promene

Klimatske promene koštaće privredu SAD stotine milijardi dolara do kraja ovog veka, piše u najnovijem izveštaju američke vlade.

Klimatske promene naneće štetu svemu, od ljudskog zdravlja do infrastrukture i proizvodnje hrane, navedeno je u izveštaju, prenela je agencija AP.

U izveštaju, koji je na zahtev Kongresa izradilo više od deset agencija i sekretarijata, navodi se očekivani uticaj globalnog otopljavanje na sve delove američkog društva i u suprotnosti je s planovima predsednika Donalda Trampa, koji podstiče industriju fosilnih goriva.

Koautor izveštaja Vilijam Hoenstin rekao je da se razorni požari u Severnoj Kaliforniji mogu pripisati klimatskim promenama, ali da je ta veza s požarima u Južnoj Kaliforniji manja.

"Topla i suva klima je povećala površinu područja koja su izgorela u poslednjih 20 godina", kazao je Hoenstin na pres konferenciji.

Izveštaj upozorava da će globalno otopljavanje više od drugih pogoditi siromašne, naštetiti javnom zdravlju, oštetiti infrastrukturu, ograničiti dostupnost pijaće vode, izmeniti obale i izazvati porast troškova u brojnim industrijama, od poljoprivrede do proizvodnje energije, prenosi Tanjug.

Tramp je prošle godine najavio da će se SAD povući iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, kojim se gotovo 200 država obavezalo na borbu protiv klimatskih promena. Tramp smatra da taj sporazum šteti američkoj ekonomiji i ne pruža znatne koristi za okolinu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!