Trgovina

SAD uvode rekordne takse EU

Svetska trgovinska organizacija (STO) podržala je zahtev SAD za uvođenje tarifa na 7,5 milijardi dolara vrednu evropsku robu.

Tarife su uvedene zbog, kako je saopšteno, nezakonitih subvencija koje su evropske vlade dodelile proizvođaču aviona “Airbus”.

Odluka kojom se administraciji američkog predsednika Donalda Trampa daje pravo da uvede kontramere Evropskoj uniji usledila je posle presude STO u vezi sa subvencijama “Airbus”-u, donete u maju 2018. godine, prenosi Tanjug.

Ta odluka predstavlja rekordnu naknadu koju je STO odobrila nekoj strani. Međutim, time se ne  okončava dugotrajan transatlantski spor oko aviona. STO sledeće godine treba da presudi do koje vrednosti robe EU može da uvede taksa, na osnovu druge, posebne odluke donete protiv američke avio-kompanije “Boeing”.

SAD su već objavile plan o uvođenju taksi na uvoz sira, maslina i viskija iz EU, kao i na delove za avione, ali moguće su i promene. Takse SAD ne mogu da stupe na snagu pre sredine oktobra pošto nadležni odbor STO prethodno mora formalno da ih potvrdi. One će verovatno uticati na poljoprivredu i druge sektore evropske ekonomije.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom reagovala je na odluku STO rekavši da bi EU volela da postigne dogovor o poravnjanju sa SAD kako bi bio izbegnut carinski rat, ali da će odgovoriti ako predsednik SAD Donald Tramp uvede nove takse na proizvode iz EU.

Sesilija Malmstrom je rekla da bi carinski rat samo naneo štetu firmama i građanima s obe strane Atlantika, globalnoj trgovini i avionskoj industriji u osetljivo vreme.

"Ako SAD odluče da uvedu kontramere odobrene od STO, EU će biti stavljena u situaciju u kojoj neće imati drugu mogućnost nego da učini isto", kazala je evropska komesarka.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!