Projekti

“Samsung” koristi blockchain tehnologiju za smanjenje troškova

Kompanija”Samsung” razmišlja o korištenju blockchain tehnologije, kako bi lakše upravljala svetskim pošiljkama, vrednim desetine milijardi dolara godišnje.

Prema Song Kwang-woou, glavnoj osobi za blockchain u toj kompaniji, najveći svetski proizvođač smartfonova koristiće tehnologiju, koja stoji iza kriptovaluta s ciljem boljeg nadzora svoje ogromne globalne mreže nabavke. Blockchain sistem bi mogao smanjiti troškove pošiljki za 20 odsto, prenosi Bloomberg.

“Samsung” je jedna od prvih svetskih kompanija, koja ozbiljno razmatra ovu tehnologiju, a Samsung SDS, logistička, informaciona i tehnološka grana kompanije, radi na tome.

“Imaće ogroman uticaj na nabavne lance u industriji. Blockchain je ključna platforma za pokretanje naše digitalne transformacije”, izjavio je Song.

SDS očekuje obradu 488.000 tona vazdušnog transporta i milion pošiljki kontejnera ove godine, a blockchain sistem bi smanjio vremensku razliku između lansiranja i stvarne pošiljke proizvoda te bi tako “Samsung” brže mogao reagovati na konkurentske proizvode i sve veći potrošački apetit na rastućim tržištima, poput onog kineskog.

“Smanjuje troškove i eliminiše smetnje. Radi se o maksimizaciji efikasnosti i transparentnosti što povećava poverenje potrošača”, smatra Cheong Tae-su, stručnjak industrijskog inženjerstva.

Blockchain tehnologija smatra se otkrićem, koje će promeniti način kojim se transakcije snimaju, potvrđuju i dele, a njeni zagovornici tvrde da ta tehnologija štedi vreme koje se nepotrebno troši na slanje papirologije i na koordinaciju s lučkom upravom. Iako je uticaj ove tehnologije u poslovnom svetu ograničen (zasad), Gartner, vodeća svetska kompanija za istraživanje i savetovanje, predviđa da će poslovi vezani uz blockchain do 2025. godine zaraditi 176 milijardi dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!