Projekti

Šansa za jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana

Za mnoga preduzeća iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) izvoz predstavlja jedan od načina da prošire svoje poslovanje. Kako bi se ostvario bolji učinak, neophodna je dobra priprema za ovaj značajan korak koji zahteva širok spektar veština, pa se kompanije često tim povodom za podršku obraćaju i matičnim privrednim komorama.

Projekat pod nazivom „Povećanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadni Balkan 6”, koji u ime nemačke Vlade sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) – Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu, u fokus stavlja upravo ovu potrebu preduzeća. Kroz blisku saradnju privrednih komora zemalja regiona Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija, Srbija), članova Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6 (WB6 Chambers Investment Forum), razvijene su dve nove usluge za unapređenje izvoza koje su postale deo  portfolija ovih komora – jedna je Baza podataka distributera iz regiona i EU, a druga omogućava pristup alatu za analizu međunarodnog tržišta.

Baza distributera lokalnim kompanijama pruža informacije o regionalnim i evropskim distributerima, trgovcima na veliko i malo, uvoznicima i prerađivačima, što u velikoj meri olakšava potragu za potencijalnim partnerima u regionu i Evropskoj uniji. Privredne komore sada raspolažu objedinjenim informacijama koje mogu da ponude kompanijama zainteresovanim da započnu ili poboljšaju izvozne aktivnosti. 

„Ovaj projekat je odlična platforma za stvaranje lanaca vrednosti iz sektora voća i povrća i njihovih prerađevina na području Zapadnog Balkana i Evropske unije. S obzirom na to da distribucija čini značajan deo lanca vrednosti prehrambenih proizvoda, ova usluga za dobavljače znači efikasan plasman robe na tržište, u dobrom stanju, prikladno upakovane i stavljene na pogodno mesto s kojeg potrošač može da kupi traženu namirnicu“, istakla je Ognjenka Lalović, direktorka sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Na primeru Srbije može se videti da je pristup bazi distributera omogućen za svih 17 regionalnih komora Privredne komore Srbije.

„Usluga funkcioniše tako što kada se kompanija obrati na bilo koju od tih adresa, alat dopunski pomaže da se odgovori na upit kompaniji ukoliko traži partnere, tj. distributere za svoje proizvode. Aplikacija omogućava pretragu po zemljama, vrsti proizvoda i tome kakvu uslugu pruža kompanija“, objasnio je Marko Mandić, rukovodilac Centra koji je zadužen za aktivnosti Komorskog investicionog foruma ZB6 u Privrednoj komori Srbije.

Druga usluga omogućava pristup informacijama o pet odabranih tržišta u okviru Evropske unije (Austrija, Belgija, Nemačka, Holandija i Švedska) uz pomoć alata Euromonitor International/Passport koji postavlja novi standard u analizi globalnog tržišta. On nudi jedinstven pristup poslovnim podacima u vezi sa  industrijama, zemljama i potrošačima, a takođe identifikuje i buduće trendove.

U Bosni i Hercegovini npr. već postoje pozitivni primeri kompanija kojima su ovi alati pomogli u radu. „Iako je još rano govoriti o stvarnim efektima novih servisa, početno interesovanje kompanija je izuzetno dobro, a nekoliko njih je već uspostavilo prvi kontakt sa distributerima iz baze i očekuju nastavak saradnje kroz konkretne ugovore. Zapaženo je posebno interesovanje manjih kompanija za ovim uslugama u Bosni i Hercegovini, koje još nemaju razvijene mreže partnera u regiji i koje tek planiraju izvoz ili poslovanje u regiji“, objasnila je Ognjenka Lalović.

Obe navedene usluge su razvijene i isprobane u regionu Zapadni Balkan 6, u sektoru obrade voća i povrća, što je veoma važan sektor za privredu svih šest zemalja. Usluge će biti redovno ažurirane, a može se kreirati i posebna verzija za sve druge sektore koji su relevantni za pojedinačne ekonomije zemalja regiona.

Kompanije koje su počele da koriste Bazu podataka distributera i Euromonitor International/Passport izražavaju zadovoljstvo kvalitetom usluga, ističući pozitivan uticaj ovih poslovnih alata na povećanje svog izvoznog potencijala.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!