Industrija

SAP preuzima američki “Qualtrics” za osam milijardi dolara

Nemačka tehnološka kompanija SAP saopštila je da kupuje “Qualtrics International” za 8 milijardi dolara u gotovini, pretekavši planirano berzansko uvrštenje deonica te američke kompanije specijalizovane za anketiranje potrošača na internetu.

Taj sporazum predstavlja veliki korak izvršnog direktora Bill McDermotta u širenje poslovanja SAP-a u područje upravljanja odnosima s klijentima (CRM), čime se pomaže kompanijama u vođenju finansija, logistike i ljudskih resursa.

Za SAP je to najveće preuzimanje od 2014. godine, kada je za 8,3 milijarde dolara kupio kompaniju za upravljanje putovanjima i troškovima “Concur”.
“Qualtrics” prikuplja povratne informacije i podatke o kupcima, zaposlenima, proizvodima i robnim markama za 9.000 kompanija širom sveta, pružajući trenutni uvid koji je veoma bitan u danas sve više digitalnom svetu.

McDermott je izjavio da će to SAP-u pružiti prednost pred konkurencijom koja se, rekao je, još uvek oslanja na podatke o potrošačima koji su nešto stariji.

„Igrači koji su preneli svoju tehnologiju iz 1990.-ih godina u 21. vek upravo su izgubili“, rekao je McDermott na konferenciji za medije.
Za “Qualtrics” sporazum označava dramatični zaokret samo nekoliko dana pre nego što je ta 16-godišnja kompanija trebalo da sprovede inicijalnu javnu ponudu deonica (IPO) i uvrsti ih na berzu, prenosi Seebiz.

Izvršni direktor “Qualtrics”-a Ryan Smith, koji je s bratom i ocem vlasnik oko 40 odsto kompanije, izjavio je da je mislio da će javnom ponudom kompanija biti procenjena na najmanje 6 milijardi dolara.

„Jednog dana ćemo biti vredni 20 ili 30 milijardi dolara. Nismo bili pod nikakvim finansijskim pritiskom da išta učinimo“, rekao je Smith, koji će ostati na svojoj poziciji, a kompanija će zadržati svoje dvostruko sedište u gradovima Provo i Seattle.
Očekuje se da će sporazum, koji je odobren od strane uprava obe kompanije, biti završen u prvoj polovini 2019. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!