Saobraćaj i transport

Saradnja sa francuskim kompanijama na izgradnji metroa u Beogradu

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, sastao se sa predstavnicima francuskih kompanija „Ežis” i „Alstom“.

Konstatovano je da je reč o velikom i važnom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja.

„Nikada nismo bili bliži realizaciji našeg višedecenijskog sna. Beograd će konačno dobiti metro, na ponos i radost svih nas. Zahvaljujući našim francuskim prijateljima sa kojima imamo odličnu saradnju, imaćemo prestonicu koja će biti rame uz rame sa svetskim metropolama“, rekao je Mali.

Na sastanku je bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat. Istaknuto je da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine.

„Naše namere sada su na sigurnim, stabilnim nogama i garant su da će beogradski metro biti izgrađen u planiranom roku. O metrou pričamo već dugi niz godina, a pošto su svi preduslovi ispunjeni, stanovnici Beograda i njegovi gosti imaće bolji javni saobraćaj u prestonici“, rekao je ministar finansija.

Kompanija „Ežis“ nedavno je završila prethodnu studiju opravdanosti, a trenutno se radi na studiji opravdanosti.

Sagovornici su zaključili da obe strane žele da beogradski metro bude uspešan projekat, ali i da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom „Power China“, sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“.

Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između Vlade Republike Francuske, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda potpisana je u Palati Srbija. Izjavu, kojom se potvrđuje da je Francuska strateški partner za realizaciju tog izuzetno važnog projekta, potpisali su ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Republike Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade. Potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta. 

Podsetimo, Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa Vladom Republike Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine. Tim sporazumima, predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!