Razvoj

Saradnja Srbije i Makedonije - zajednička kontrola graničnog prelaza

Premijeri Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zajev otvorili prvi integrisani prelaz u ovom delu Evrope. Očekuje se da zajednička kontrola znatno smanji čekanje na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce, kao i da doprinese povećanju razmene robe i usluga.

Naime, od sada će.zajedno u istom prostoru raditi srpski i makedonski carinici i policajci, što će prepoloviti vreme čekanja. Prema prvim procenama, zajednička kontrola mogla bi privredi da donese uštede od oko osam miliona evra godišnje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da je ovo predstavlja unapređenje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. “Ovo nije važan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu. Ali, da bi ovo bio pravi novi početak, nama je potrebna politička hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost”,   rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da postoje veliki izazovi zbog praktično direktne suspenzije CEFTA sporazuma od strane Prištine i odluke da se uvedu takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, u novembru 2018. godine.

“Ta odluka je u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume i od tada regionalna saradnja ide silaznom putanjom. Zbog toga je potrebna hrabrost i politička odgovornost i da odemo korak dalje od političkog populizma i da se fokusiramo na interese građana i privrede. I stoga je ova saradnja Srbije i Makedonije posebno važna jer pokazuje da smo rešeni da gledamo u budućnost, da ukidamo barijere i da činimo sve što je u našoj moći da privredna aktivnost kontinuirano raste i da se narodi i građani bolje povezuju ”, rekla je Brnabićeva.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je ukazao na značaj uspostavljanja zajedničke kontrole prelazaka putnika i robe, i dodao da, pored završetka značajne putne infrastrukture, integrisani granični prelaz predstavlja poslednju fazu u unapređivanju uslova za razmenu robe.

“U 2018. godini na ovom graničnom prelazu prošlo oko 200.000 kamiona, a ove godine se očekuje povećanje od 30 odsto, odnosno oko 260.000 kamiona. Biće ubrzan protok robe i ljudi, a čekanje na granici biće upola kraće”, naglasio je Zaev.

Prema njegovim rečima, uz digitalizaciju, ušteda za privrednike biće godišnje oko osam miliona evra.

Inače, integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo-Tabanovce, preko kog se odvija promet putnika i svih vrsta robe. Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dveju vlada potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Ubuduće putnike će carinska kontrola obeju zemalja dočekati u Tabanovcima. Takođe, procedura će biti značajno lakša za 22 srpske kompanije koje izvoze u Severnu Makedoniju. One su dobile status ovlašćenog privrednog subjekta, što znači da same završavaju deo carinske procedure. Ovlašćeni privredni subjekti su kompanije koje su prošle veoma strogu proveru od Uprave carine. One će preuzeti na sebe deo carinskih kontrola i na taj način postati partner Upravi carine i državi. Da bi velike kompanije, kako u Srbiji tako i u Makedoniji, dobili ovaj povlašćeni status, bilo je neophodno da ispune niz bezbednosnih domaćih i međunarodnih standarda, kao i da ulože veliki novac u razvoj sopstvenih, u najvećoj meri bezbednosnih kapaciteta.

Od 22 kompanije koje imaju status ovlašćenog privrednog subjekta, 19 ih je dobilo status ovlašćenog privrednog subjekta za bezbednost. To znači da će tih 19 kompanija koje posluju u Srbiji, ako rade i u Severnoj Makedoniji, imati ista prava i u toj državi. Isto će važiti i za takve makedonske firme u Srbije.

Nakon što su premijeri Srbije i Severne Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev ozvaničili početak rada tog integrisanog prelaza, u Skoplju je održan sastanak premijera i državnih delegacija dve zemlje. Posle toga su se dva premijera obratili medijima.

Premijer Zoran Zaev je naglasio da ekonomska saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom. “U 2018. godini Srbija je bila na 4. mestu u robnoj razmeni Severne Makedonije i predstavlja jedno od glavnih tržišta. Vrednost robne razmene prošle godine premašila je milijardu evra. U 2019. godini robna razmena povećana je za 10,7 odsto”, istakao je Zaev.

On je ukazao na velike mogućnosti za saradnju u oblasti turizma, kao kulturi i najavio otvaranje kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu.      

Premijerka Ana Brnabić je istakla važnost regionalne saradnje i dodala da Srbija i Severna Makedonija tome daju značajan doprinos. “U narednom periodu fokus će biti na digitalizaciji državne uprave što bi trebalo da doprinese bržem rastu razmene robe i usluga. Saradnjom na zajedničkim projektima, kao što su integrisani granični prelazi i elektronska uprava, dve zemlje pokazuju kako se prevazilaze barijere i ide ka slobodnoj trgovini “, navela je Brnabić.

Ona je istakla da se razgovaralo o svim otvorenim pitanjima i dodala da bez stabilnog regiona nema stabilne ekonomije. Brnabić je na kraju poručila “Treba više da gledamo u budućnost, a manje u prošlost, jer je to put ka razvoju”.

U Skoplju su potpisana tri sporazuma: Sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćanih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost, Sporazum o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Republici Srbiji i Republici Severnoj Makedoniji i Sporazum o fitosanitarnoj saradnji.   

 

  

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!