Razvoj

Saradnja Srbije i Rusije: Zajednički projekti kao potvrda projateljstva dva naroda

Politički i ekonomski odnosi Srbije i Rusije su možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, zajednička je ocena predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji je prisustvovao obeležavanju 75. godina od oslobođenja Beograda.

U zajedničkom obraćanju medijima predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su odnosi dve zemlje puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za Srbiju, kao manjeg partnera, jer može da računa na podršku i pomoć kada je reč o političkim odnosima.

On se zahvalio ruskom premijeru što je došao u Beograd da zajedno obleže 75 godina od oslobođenja Beograda. “Crvena armija i partizani su zajedno oslobodili Beograd od fašista i dva naroda, su pretprela užasne gubitke”.

Što se tiče ekonomskih odnosa, trgovinska razmena raste i u 2018. godini iznosila je tri milijarde i 60 miliona dolara. to je oko 18 odsto više nego prethodne godine. “U prvih osam meseci ove godine razmena bila dve milijarde i 181 milion evra, što je za oko 8 odsto više nego u 2018. godini. Vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda dostigla je 350 miliona evra”, naglasio je Vučić.

Očekuje se veća razmena i kad je reč o proizvodima i uslugama IT sektora.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je istakao da nema puno zemalja za koje Rusi mogu da kažu da su im prijatelji i da zajedno ocenjuju istoriju.

On je naglasio da je važna istina i da neke stvari ne smeju da budu predmet političke trgovine i manipulacije. Takvi događaji su oslobođenje Beograda, pobeda u Drugom svetskom ratu i žrtve koje su bačene na oltar oslobođenja naroda. "Ja ne idealizujem države, narodi su istinski tvorci istorije i narodi su pobedili fašizam i oslobodili Evropu od koncentracionih logora, kazni, ubijanja i ropstva", istakao je Medvedev.

On je posebno naglasio da je važno da mladi razumeju koliko je vredan mir i koliko su naši preci radili da bi mir došao. Istakao je da je budućnost u pragmatičnim odnosima i da ne bi trebalo upadati u ideološke klišee.

Medvedev je podsetio da veoma krupne kompanije rade u Srbiji i doprinose njenom budžetu kao što je to NIS. Takođe, izrazio je uverenje da će projekat “Turski tok” biti uskoro realizovan.

Prema njegovim rečima, dokumenta koja su potpisana, svedoče da se razvija infrastruktura, koja je nervni sistem ekonomije. U tom smislu je pomenuo projekte iz oblasti železnice, ali i projekte iz oblasti nauke i tehnologije, posebno sa kompanijom ROSATOM, koja razvija korišćenje nuklearne tehnologije u različim sferama, poput medicine.

Naveo je da Rusija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da je poznat stav Rusije po pitanju KiM koji polazi od rezolucije 1244, kao i da mirno gleda na odluke o evrointegracijama koje su od koristi za narode Srbije i Rusije.

Vlade Srbije i Rusije razmenile su više sporazuma, među kojima je i sporazum o vraćanju Srbiji lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je u vlasništvu Rusije.

Ministri i predstavnici dve vlade raznenili su i sporazum o osnivanju kulturno informativnih cenatara, o modernizaciji železničke pruge ka Crnoj Gori, kao i sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Srbiji. Razmenjeni su i sporazumi u oblasti prosvete, zaštite bilja, privrede i inovacija, među kojima je i sporazum o izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacija. Razmenjen je i ugovor o saradnji carina dve zemlje.

Prema podacima PKS-a, u proteklih osam godina ruska ulaganja u Srbiji iznose 1,6 milijardi evra. U našoj zemlji posluje 895 ruskih kompanija. A najveći pojedinačni investitor je "Gasprom Njeft" većinski vlasnik NIS-a.

Pored energetike, popoljoprivrede i drvne industrije, digitalne tehnologije su važan segment u kojem su se dve zemlje već dogovorile o širenju saradnje. A srpske građevinske firme su primer pozitivnog poslovanja na ruskom tržištu pa su tamo sve traženije.

Ugovor o uspostavljanju zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije biće potpisan 25. oktobra u Moskvi, ali to, prema rečima visokih zvaničnika ruske vlade, ne ugrožava interese Evropske unije. Članice EAEU su članice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgizstan. EAEU, takođe, ima posebne ugovore o saradnji s Vijetnamom, Iranom i Kinom.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!