Industrija

Saudijski fond umesto “Tesle” preuzima “Lucid Motors”

Javni investicioni fond Saudijske Arabije trebalo bi da investira milijardu dolara u kompaniju za proizvodnju električnih automobila “Lucid Motors”, prenosi Reuters.

Novi ulagački poduhvat Saudijske Arabije iznenadio je poslovni svet, jer je prošle nedelje, nakon peripetija, najavljeno da će upravo oni podržati i delistiranje “Tesle”, kompanije za proizvodnju električnih automobila Elona Muska čije se povlačenje sa berze procenjuje na gotovo 80 milijardi dolara.

Musk je nedavno potvrdio da bi ulaganje Saudijaca trebalo da iznosi između 10 i 20 milijardi dolara, izuzme li se njegov udeo od 20 odsto i udeo vernih deoničara koji će zadržati svoje udele i nakon povlačenja sa berze. Ali, čak ni apsolutni iznos ne bi trebalo da predstavlja problem za bogate naftne magnate iz Saudijske Arabije, čija se imovina procenjuje na 250 milijardi dolara.

Ipak, investicija u “Tesline” rivale “Lucid Motors” više bi im odgovarala. Milijarda dolara investicije u rastući sektor električnih automobila znači diversifikaciju poslovanja, ali i puno manju izloženost za saudijski fond koji već drži investiciju od 45 milijardi dolara u tehnološkom fondu japanske multinacionalne kompanije “SoftBank”.

Dogovor nije zvanično potvrđen, a Saudijci bi preuzeli većinski udeo u “Lucid Motorsu”, dok bi prva investiciona injekcija iznosila 500 miliona dolara, što bi pokrilo prvu fazu proizvodnje modela Lucid Air, luksuznog električnog sedana koji bi se prodavao po ceni od 100 hiljada dolara. Prototip je predstavljen još 2016. godine, a “Lucid Motors” će s proizvodnjom krenuti tek krajem ove godine.

Hoće li i kako ta vest uticati na najavljenu podršku “Tesli”, može se samo nagađati. Za očekivati je da "koketiranje" Saudijaca sa suparničkom kompanijom neće odobrovoljiti šefa “Tesle” Elona Muska koji se našao pod ogromnim pritiskom privatnih tužbi i federalnih istraga nakon optužbi da je uključen u potencijalnu prevaru zbog objavljenog "tvita" da povlači “Teslu” sa berze i da je novac za to osiguran.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!