Razvoj

Savet stranih investitora: Reforme treba brže da se sprovode

Srbija je u protekloj godini nastavila stabilan, ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari cilj - potpuno održiva i konkurentna poslovna klima, jaka privreda koja može da parira razvijenim tržištima i visok životni standard, izjavila je predsednica Saveta stranih investora u Srbiji Jana Mihajlova.

Ona je na godišnjem predsavljanju "Bele knjige" FIC-a, u kojoj su preporuke za popravljanje poslovne klime u Srbiji, rekla da je potrebno da Srbija ubrza reforme i pregovore o pristupanju EU, kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU.

Istakla je da su tri ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije - ostvarenje održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno provatizacija i korpotivizcaija državnih preduzeća), unapređenje primene zakona, pre svega u oblasti poreza, i obzbeđenje veće transparentnosti u javnim konsultacijama sa foskuom na ferorme u osam prioritetnih oblasti.

Te oblasti su porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekrentine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane i opšti pravni okvir sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

Četiri oblasti koje u novoj "Beloj knjizi" sa najboljim učinkom su građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

Od osam prioritenih tema radne grupe FIC-a i Vlade Srbije za spovođenje preporuka "Bele knjige" samo su nekretnine i izgradnja i inpekcijska kontrola zabeležile vidljiv napredak.

Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju zabeležile su umeren napredak, dok ključne oblasti, poput poreza, radnig prava i bezbednosti hrane, nisu imale napredak.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!