Razvoj

Sedam srpskih kompanija među 500 najuspešnijih

Najuspešnijih 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 milijardi evra u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.

Za EPS-om slede Naftna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mestu, zatim "Fijat Krajsler Srbija" na 152. mestu, "Merkator S" Novi Sad na 196, "Telekom Srbija" na 265. mestu, "Delez Srbija" na 271, dok je "Srbijagas" na 362. poziciji, prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u CIE.

Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka.

Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 milijardi evra postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6 odsto, odnosno 3,1 odsto, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5 posto ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi.

To je doprinelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od 10 odsto.

Coface predviđa da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4 odsto, odnosno 3,3 odsto u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.

 

Izvor: RTS

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!