Žensko preduzetništvo

Sekcija za žensko preduzetništvo PKS-a: Novi projekti za podršku preduzetnicama

Sekcija za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije održala je četvrtu sednicu, na kojoj su razmatrane dosadašnje aktivnosti i najavljeni novi projekti.

Pozdravljajući na početku sednice preduzetnice Branislava Simanić, direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, istakla je da je za sedam meseci, koliko Sekcija za žensko preduzetništvo postoji, realizovan veliki broj aktivnosti. “Posebno bih izdvojila projekte “Edukativna nedelja i “Mala škola preduzetništva - “Digital za nju”, čiji je cilj bio, ne samo edukacija, nego i podsticanje umrežavanja među preduzetnicama. Značajna pažnja posvećenja je i saradnji sa drugim udruženjima, koja promovišu žensko preduzetništvo, kao i regionalnoj saradnji”, kazala je Simanić. Ona je najavila da će 15. juna u Novom Sadu biti održana Međunarodna stručna konferencija preduzetnica “Biznis na štiklama”, koja će okupiti oko 400 žena preduzetnica iz Srbije i zemalja u regionu.

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede u Vladi Srbije je istakla snažnu podršku, koju država daje razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, a posebno ženskom preduzetništvu. “Srbija je 2016. godine usvojila Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća, u kojoj važno mesto zauzimaju programi namenjeni ženama preduzetnicama. Tako je u okviru programa za nabavku opreme predviđeno kao obezbeđenje samo zaloga, što znatno olakšava dobijanje investicionih kredita. Naime, u praksi se mnogo žena susreće s problemom kada aplicira za kredite, jer se nekretnine ne vode na njih, pa nije moguće da obezbeđenje bude hipoteka. Uvođenjem zaloge se taj problem prevazilazi. To je jedna od mera za konkretnu podršku razvoju ženskog preduzetništva”, navela je Obradović Jovanović. 

Predsednica Sekcije za žensko preduzetništvo Biljana Lazarević je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je veliki broj preduzetnica učestvovao u projektima “Edukativna nedelja” i “Digital za nju”. “To je potvrda da su projekti dobro osmišljeni i da su preduzetnice prepoznale mesto na kome mogu da se edukuju kako bi unapredile svoje poslovanje. Takođe, to je omogućilo i njihovo povezivanje i saradnju na nekim budućim zajedničkim poslovnim poduhvatima, naglasila je Lazarević. Veliko interesovanje vladalo je i za radionice u okviru projekta “Mala škola preduzentištva”, u oviru kojeg je održano 19 besplatnih radionica”

Lazarević je podsetila da je Sekcija pokrenula časopis Magazin i najavila izlazak drugog broja. Kad je reč o narednom periodu u planu su novi projekti, a poseban akcenat biće stavljen na regionalnu saradnju, tako da je predviđeno da se sednice Sekcije za žensko preduzetništvo ubuduće održavaju u različitim gradovima u Srbiji.

 

Suzana Perić, potpredsednica Sekcije, predložila je nekoliko projekata, s ciljem dalje podrške razvoju ženskog preduzetništva. Tako će u organizaciji renomiranog ženskog časopisa “Bazar”, čija je urednica Suzana Perić, u septembru biti održan Biznis forum. Pored toga, u planu je i promocija Srbije u Francuskoj, kroz modu i muziku. Naime, Suzana Perić će u više francuskih gradova predstaviti svoju modnu kolekciju inspirisanu srpskom tradicijom, uz muzičku pratnju izuzetnog vokala Lene Kovačević. Ona je pozvala preduzetnice da se priključe tom projektu.

Gošća na sednici je bila preduzetnica iz Hrvatske Jadranka Vrhović, direktorka i osnivač kompanije “Jadromel” iz Zagreba. Ona je članicama Sekcije za žensko preduzetništvo predstavila svoje proizvode i ponudila saradnju.

U susret potpisivanju sporazuma o saradnji sa Savetom žena u nekretninama, a reč je o ženama koje rade u agencijama, koje pripadaju udruženju Klaster nekretnine, članicama Sekcije za žensko preduzetništvo PKS-a obratila se Dušanka Kovačević i najavila zajedničke aktivnost na podršci preduzetnicama.  

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!