Društvo

Severna Koreja ispalila novi projektil ka Japanu - Savet bezbednosti UN zakazao hitnu sednicu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za danas vanrednu sednicu posle najnovije raketne probe Severne Koreje. Misija Etiopije, koja predsedava Savetu ovog meseca, saopštila je da će konsultacije iza zatvorenih vrata biti održane u petak popodne na zahtev SAD i Japana.

Severna Koreja ispalila je balističku raketu iz Pjongjanga u pravcu istoka, saopštila je vojska Južne Koreje, a prenose svetski mediji.

Japan je saopštio da je raketa verovatno prešla preko teritorije te zemlje i upozorio je građane da odu u skloništa, prenose lokalni mediji. Japanska televizija je javila da je raketa prešla preko severnog ostrva Hokaido i da se srušila u Pacifik, oko 2.000 kilometara istočno od Japana. Vlasti u Japanu tvrde da nema opasnosti po stanovništvo ili brodove.

Južna Koreja i SAD analiziraju detalje, još nije poznato koja raketa je u pitanju. U Južnoj Koreji, prenosi Gardijan, sazvan je hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost.

Ispaljivanje rakete došlo je dan nakon što je Pjongjang zapretio da će potopiti Japan i pretvoriti SAD u pepeo zbog podrše sankcijama Saveta bezbednosti UN nakon nuklearnog testa 3. septembra.

Prošlog meseca, Severna Koreja je ispalila raketu koja je preletela Japan, a Tokio je taj potez nazvao “pretnjom bez presedana“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!